Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η Βενεζουέλα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία αναχρηματοδότησης του χρέους



Καράκας, 15 Νοεμβρίου. AVN- Η Βενεζουέλα και η Ρωσία υπέγραψαν πρωτόκολλο αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους, όπως ενημέρωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών, Σιμόν Σέρπα. 

Η επιχείρηση επέτρεψε την αναχρηματοδότηση του ποσού των 3.150 εκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το 2026, με ελάχιστους κύκλους πληρωμών τα πρώτα 6 χρόνια.


«Έχουμε υπογράψει με τον αντιπρόεδρο Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ, πρωτόκολλο αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους από τη Ρωσία. Η Βενεζουέλα κινείται προς την αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους, προς όφελος του λαού της.», δήλωσε ο Σεργκέι Στόρτσακ σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό του στο twitter.

Ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών, Ουίλμαρ Κάστρο Σοτέλντο, δήλωσε ότι η αναχρηματοδότηση αυτή θα δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα, οι οποίες και θα επικεντρωθούν στις 15 παραγωγικές μηχανές.

«Έχουμε μια συμφωνία με πολιτική και οικονομική σημασία. Πολιτική επειδή δείχνει την εμπιστοσύνη και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και οικονομική επειδή ανοίγει νέες ευκαιρίες», δήλωσε ο Σοτέλντο από τη Μόσχα σε μετάδοση του teleSUR.

Υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του χρηματοπιστωτικού τομέα σε διεθνές επίπεδο προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και θα επιτρέψει (η αναδιάρθρωση) την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στη Ρωσία, Κάρλος Φρίας, επισήμανε ότι η συναλλαγή επιτεύχθηκε «σε πολύ ευνοϊκό πλαίσιο» για τη χώρα, καθώς ανέφερε ότι η πληρωμή των 3.130 εκατομμυρίων σε δολάρια θα πραγματοποιηθεί σε «ευέλικτα χρονικά διαστήματα».

Σε επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η αναχρηματοδότηση πραγματοποιείται χάρη στη συμφωνία που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 2011 για τη χορήγηση ενός κρατικού δανείου στη Βενεζουέλα.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα επιτρέψει την κατανομή κεφαλαίων για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη και την αύξηση των δυνατοτήτων έτσι ώστε όλοι οι πιστωτές να επιστρέψουν τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως στη Βενεζουέλα», ανέφερε η Ρώσικη Κυβέρνηση στο κείμενο.

Η επαναδιαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε 13 μέρες μετά την ανάθεση από τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο της δημιουργίας μίας προεδρικής επιτροπής που θα αναλαμβάνει την εδραίωση της αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας.

Τη Δευτέρα η επιτροπή είχε την πρώτη της συνάντηση με όσους κατέχουν ομόλογα της Βενεζουέλας, από τις ΗΠΑ, τον Παναμά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Κολομβία, τη Χιλή, την Αργεντινή, την Ιαπωνία και τη Γερμανία με σκοπό την έναρξη της από κοινού οικοδόμησης αποτελεσματικών μηχανισμών που θα εξασφαλίσουν την τήρηση των διεθνών ανειλημμένων υποχρεώσεων.