Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Δολοφονήθηκε και τρίτο μέλος των FARC-EP, το έκτο σε τρεις μήνες

Πηγή: http://www.telesurtv.net

Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφτηκε και την διαδικασία εγκατάλειψης των όπλων από πλευράς των ανταρτών, μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες έξι μέλη των FARC-EP έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία.

Ένα ακόμα μέλος των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) έχασε τη ζωή του στον δήμο Ιτουάνγκο της περιφέρειας Αντιόχεια, ανεβάζοντας σε έξι τα μέλη των ανταρτών που έχουν δολοφονηθεί τους τρεις τελευταίους μήνες.

Ο Χουάν Αρμάντο Αμάγια, βρισκόταν σε διαδικασία επανένταξης, καθώς είχε επιστρέψει στην πόλη του, επωφελούμενος από την απονομή χάριτος της 12ης Δεκέμβρη 2016 στα πλαίσια της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε. Ο Αμάγια προστέθηκε στους εννέα συγγενείς του, μέλη των FARC-EP που έχουν δολοφονηθεί.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Ιτουάνγκο Χέρμαν Ντάριο Αλβάρες Ουρίμπε, οι αρχές ερευνούν τις αιτίες της δολοφονίας, που έγινε στις 8 το βράδυ καθώς επίσης και την δολοφονία ενός ακόμα προσώπου που συνέβη πριν 15 μέρες στον ίδιο δήμο.

Το γεγονός επιδεινώνει την κατάσταση, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή, όπου πρόσφατα το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιτουάνγκο προειδοποίησε ότι “οι παραστρατιωτικοί επιχειρούν να γυρίσουν την περιοχή 13 χρόνια πίσω” , ενώ ομάδα 238 μελών του Μετώπου 18 των FARC-EP βρίσκονται στην μεταβατική Ζώνη Ταυτοποίησης του Αγίου Λουκά, όπου εκπληρώνουν την διαδικασία επανένταξης στην πολιτική ζωή.

Από τον Δεκέμβρη του 2016 ένοπλοι άνδρες υποχρέωσαν τους ανθρώπους των κοινοτήτων να συνέλθουν και να εγκαθιδρύσουν κοινοτικούς κανόνες, ζητώντας από τα Συμβούλια Κοινοτικής Δράσης πρόσβαση σε αναλυτικές πληροφορίες, σύμφωνα με καταγγελία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Συνήγορος του Λαού της Κολομβίας Κάρλος Αλφόνσο Νεγκρέτ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις στοχευμένες δολοφονίες πρώην μελών των FARC-EP, κατά την διαδικασία εγκατάλειψης των όπλων και επανένταξης και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των στελεχών κοινωνικών οργανώσεων που δολοφονήθηκαν από τον Γενάρη του 2016, ανέρχεται σε 182 ενώ 52 από αυτές τις δολοφονίες έγιναν μέσα στο 2017.

Τέλος, επεσήμανε ότι πάνω από 500 ηγέτες και ακτιβιστές των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν απειληθεί από τον Γενάρη του προηγούμενου χρόνου.