Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

To Kόμμα των Εργαζομένων (PT) της Βραζιλίας ανανεώνει την ηγεσία του και απαιτεί την παραίτηση του ντε φάκτο προέδρου της χώρας


Πηγή: telesurtv.net

O Lula και η νέα ηγέτης του PT, Gleisi Hoffmann. | Foto: Reuters

Το Κόμμα των Εργαζομένων της Βραζιλίας αποφάσισε να συνεχίσει να ζητά εκλογές σε περίπτωση που ο Τέμερ εγκαταλείψει  την προεδρία.


Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 6ο Συνέδριο του Κόμματος των Εργαζομένων (PT - Partido de los Trabajadores) της Βραζιλίας με την εκλογή της Κλέισι Χόφμαν στην ηγεσία του κόμματος και την υιοθέτηση εκ νέου του αιτήματος για παραίτηση του ντε φάκτο προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου παραβρέθηκε ο Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ένας από τους ιδρυτές του PT και πρώην πρόεδρος της χώρας, ο οποίος καταδίκασε την “δικαστική δίωξη” εναντίον του, σαν μέρος των “σχεδίων της δεξιάς” για να αποτρέψει την επανεκλογή στην προεδρία του PT.

Ένα πράγμα που έχουμε πολύ καθαρό, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να κυβερνήσει και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της φροντίδας των ανθρώπων”, δήλωσε η γερουσιαστής Χόφμαν στην πρώτη της συνέντευξη ως ηγέτης του PT.

H Κλέισι Χόφμαν εκλέχτηκε ηγέτης του PT, επικρατώντας του γερουσιαστή Λίνμπερχτ Φαρίας με 60% των ψήφων των 593 αντιπροσώπων του Συνεδρίου του κόμματος.

Στα ντοκουμέντα που ενέκρινε το συνέδριο, αποφασίστηκε στην περίπτωση πτώσης του προέδρου, το PT θα πιέσει για άμεσες εκλογές και δεν θα δεχτεί να επιλέξει το κοινοβούλιο τον αντικαταστάτη του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Σε αυτό το πνεύμα, το PT έχει υποβάλει ένα σχέδιο συνταγματικής τροποποίησης, προκειμένου να γίνονται άμεσες εκλογές σε περίπτωση απουσίας του προέδρου μετά τα 3 χρόνια της θητείας του, όπως σε αυτή την περίπτωση.

Ο Λούλα, ένας από τους ιδρυτές του PT, σε μια σύντομη ομιλία στο κλείσιμο του συνεδρίου, επέμενε στην αθωότητά του λέγοντας:

Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, η Δικαιοσύνη πρέπει να έχει αποδείξεις για να δικάσει ή να καταδικάσει κάποιον. Όμως στη Βραζιλία του σήμερα, είναι αυτός o ένας που πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του”.



 pic.twitter.com/6YRccfCP5n