Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Το 65% των πολιτών των ΗΠΑ υποστηρίζει την πολιτική της προσέγγισης με την Κούβα

Πηγή: Cubadebate

Το 65% των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών περισσότεροι από 6 στους 10 ρεπουμπλικάνους, υποστηρίζουν τις πολιτικές προς την Κούβα που ενέκρινε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η νέα εθνική δημοσκόπηση της εταιρίας Morning Consult που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Δευτέρα από την οργάνωση Engage Cuba έδειξε ότι μόνο το 18% των βορειοαμερικανών είναι αντίθετο στην προσέγγιση με το νησί της Καραϊβικής που επιχείρησε ο πρώην πρόεδρος.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 1.973 ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο, έδειξε ότι το 64% των ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει τη διατήρηση των πολιτικών που ελαστικοποιούν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το εμπόριο με την Κούβα, ενώ το 22% τις απορρίπτει.

Επίσης βρέθηκε ότι το 61% των ερωτώμενων υποστηρίζει την πλήρη άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στο νησί για πάνω από μισό αιώνα, με μόνο το 19% αντίθετο στον τερματισμό αυτής της πολιτικής.

Μεταξύ των ρεπουμπλικάνων, περισσότεροι από μισοί, το 55%, είναι υπέρ της κατάργησης του αποκλεισμού, απέναντι σε ένα 26% που επιθυμεί τη διατήρησή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Engage Cuba, η έρευνα θεωρεί ότι μια κίνηση για να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα ταξίδια και το εμπόριο με την Κούβα θα ήταν ένα μεγάλο αντιλαϊκό μέτρο εντός της ρεπουμπλικανικής βάσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η δημοσιοποίηση αυτής της έρευνας συμπίπτει με αναφορές στον τύπο ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να πάρει πίσω ορισμένα από τα μέτρα που πέρασε ο Ομπάμα ακόμα και την επόμενη Παρασκευή.

«Είναι σπάνιο σε αυτό το δηλητηριασμένο πολιτικό περιβάλλον να υπάρχει ένα πρόβλημα που ενώνει ρεπουμπλικάνους, δημοκρατικούς και ανεξάρτητους το ίδιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Engage Cuba, Τζέιμς Ουίλιαμς.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συγκλονιστική υποστήριξη του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών για να συνεχιστεί η πολιτική της προσέγγισης με την Κούβα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σήμα προς τον Τραμπ.

Ο Ουίλιαμς υποστήριξε ότι μια αναίρεση των βημάτων που έχουν γίνει θα έβλαπτε τις δουλειές στις ΗΠΑ, θα πρόσθετε επαχθείς περιορισμούς στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και θα έβλαπτε τον κουβανικό λαό.

«Τα πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα δύο μελών του κογκρέσου δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη θέση του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών και τα καλύτερα συμφέροντα των Κουβανών στο νησί», τόνισε ο Ουίλιαμς.

Την προηγούμενη Παρασκευή 7 μέλη του κογκρέσου και 3 γερουσιαστές των ρεπουμπλικάνων ζήτησαν από την κυβέρνηση να διατηρήσει την προσέγγιση με το νησί και ανέδειξαν τα οφέλη αυτής της σύνδεσης.

Στα τέλη Μαΐου, ο γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων Τζεφ Φλέικ επανεισήγαγε στο νομοθετικό σώμα το Νόμο της Ελευθερίας Ταξιδιών στην Κούβα, με την υποστήριξη άλλων 54 νομοθετών, ενώ ένας δικομματικός συνασπισμός παρουσίασε το Νόμο Ελευθερίας των Εξαγωγών στην Κούβα.