Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Βενεζουέλα: H Επιτροπή θυμάτων των «Guarimbas» συνεχίζει την περιοδεία της στην Ευρώπη

Πηγήtelesurtv.net
Guarimbas -  
Ta  βενεζολάνικα “οδοφράγματα”, πρόκειται για επιχειρησιακό τρόπο πραγματοποίησης  βίαιης “διαδήλωσης” από τη βενεζολάνικη δεξιά. Δεν παρατάσσεται ο όποιος όγκος  διαδηλωτών και δε  στήνονται τα οδοφράγματα για να εμποδίσουν τις δυνάμεις καταστολείς να προσεγγίσουν. 

Τα οδοφράγματα κλείνουν , παγιδεύουν- «ναρκοθετούν» ένα δρόμο  με φλεγόμενα αντικείμενα ή σκουπίδια, συρματόπλεγμα ή τεντωμένο συρματόσχοινο (στο ύψος του κεφαλιού, ιδιαίτερα αποτελεσματικό στα μηχανάκια),  κρύβουν δοχεία με βενζίνη σε υπονόμους κ.α κρυφά σημεία που ανατινάσσονται με πυροβολισμό από μακριά,  και φρουρούνται από απόσταση (γύρω κτίρια κλπ) με πυροβόλα όπλα. 


 Ο στόχος των Guarimbas  είναι η τρομοκράτηση του πληθυσμού, ώστε να μην τα περάσει, γνωρίζοντας ότι θα πυροβοληθεί.  Στις guarimbas έχουν  σκοτωθεί πάνω από 30 και έχουν τραυματιστεί πάνω από 250 άνθρωποι, οι περισσότεροι με πυροβόλα όπλα. Στις λίγες περιπτώσεις που οι guarimbas δεν είναι “ορφανές” (οδοφράγματα χωρίς ανθρώπους)  φρουρούνται από ολιγομελείς ομάδες, που υποστηρίζονται  από ελεύθερους σκοπευτές και εμποδίζουν την διέλευση  απειλώντας τον κόσμο. Στις τελευταίες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκαν και ειρηνικές guarimbas, που απλά ζητούσαν  300 μπολίβαρ για να επιτρέψουν την διέλευση.

Η Επιτροπή των Θυμάτων των Guarimbas και του Διαρκούς Χτυπήματος πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα   συνεχίζει  την περιοδεία της στην Ευρώπη. Το απόγευμα της Κυριακής αναχωρούν για το Συμβούλιο του ΟΗΕ στη Γενεύη (Ελβετία), όπου θα εκθέσουν ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις πράξεις βίας που καταγράφτηκαν  την περασμένο Φεβρουάριο, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Τelesur  στην Ισπανία  Sergio Rodríguez.

Η Επιτροπή ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου μια περιοδεία στην Ευρώπη για να καταγγείλει τη Δεξιά της Βενεζουέλας ως υπεύθυνη για τα βίαια γεγονότα που καταγράφτηκαν το 2014.

Την Παρασκευή, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Nairobi de González, ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό  για την υποστήριξη και την καταδίκη των συνεχών επιθέσεων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ενάντια   στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Στις 12 Φλεβάρη του 2015 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την πρόκληση με τον ονομασία “La Salida” ( Η Έξοδος),  το σχέδιο πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε από την άκρα δεξιά της Βενεζουέλας και υποστηρίχτηκε από την κυβέρνηση  των ΗΠΑ με στόχο την υπονόμευση της ειρήνης και της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα.


Κατά τη διάρκεια αυτών των βίαιων γεγονότων  στη Βενεζουέλα, 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 878 τραυματίστηκαν.