Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Η CEPAL συζητά στην Αβάνα για τον Πολιτισμό της Ισότητας


Στην Αβάνα, θα πραγματοποιηθεί η πιο σημαντική διετής συνάντηση της Οικονομικής Επιτροπής για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Στην έναρξη της συνάντησης θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού.

Με έμφαση στην “αναποτελεσματικότητα της ανισότητας” η CEPAL θα πραγματοποιήσει την 37η σύνοδό της στην κουβανική πρωτεύουσα, από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, όπου και η Κούβα θα αναλάβει την προεδρία του περιφερειακού αυτού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, έως το 2020.

Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από 46 χώρες – μέλη και 13 συνεργαζόμενα Κράτη ,καθώς και άλλους προσκεκλημένους. Στην τελετή έναρξης θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Εκτελεστική Γραμματέας της CEPAL Αλίσια Μπάρχενα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της Επιτροπής.

Και οι δύο διπλωμάτες θα παρέμβουν στην τελετή, στην οποία αναμένεται επίσης να μιλήσει το Μεξικό, ως απερχόμενη χώρα από την προεδρία του οργανισμού.

Θα είναι μία εβδομάδα έντονων συζητήσεων για την ανάπτυξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στη διάρκεια των οποίων θα εξεταστεί το έργο της CEPAL την τελευταία διετία και θα καθοριστούν οι κατευθύνσεις για τη δουλεία της για την προσεχή διετία 2019-2020.

Η CEPAL , όπως εξηγεί ο ίδιος ο οργανισμός, θα παρουσιάσει στις κυβερνήσεις έναν προβληματισμό, σε σχέση με την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η αυξανόμενη ανισότητα που αντιμετωπίζει η περιοχή και πως αυτό μπορεί να επιδράσει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων της “Ατζέντας 2030” και των Στόχων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Σε αυτά τα πλαίσια θα παρουσιαστεί το ντοκουμέντο Η Αναποτελεσματικότητα της Ανισότητας, στο οποίο τίθεται η σημασία της υπέρβασης στην γεωγραφική μας περιοχή, “από την κουλτούρα των προνομίων στον πολιτισμό της ισότητας”.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που η Κούβα, χώρα ιδρυτικό μέλος της επιτροπής, θα αναλάβει την προεδρία του οργανισμού, μετά το 1949, που είχε πάλι την προεδρία της Επιτροπής.

Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί.