Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τύπου στην Κούβα


Πηγή: Prensa Latina

Αβάνα, 3 Μάη. Με τη συμμετοχή του προέδρου της Λατινοαμερικάνικης Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (FELAP), Χουάν Κάρλος Καμάνιο, γιορτάστηκε στην Αβάνα η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Στην έδρα της Ένωσης Δημοσιογράφων Κούβας (UPEC) στην Αβάνα διεξήχθη την Πέμπτη συζήτηση ανάμεσα σε επαγγελματίες του κλάδου για να συζητήσουν πάνω στο ζήτημα της λατινοαμερικάνικης πραγματικότητας και να αποτίσουν φόρο τιμής σε εξαφανισθέντες, δολοφονηθέντες και βασανισθέντες δημοσιογράφους της περιοχής.


Σύμφωνα με τον Καμάνιο το βασικό θέατρο μάχης βρίσκεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει τα τεθεί στο σωστό πλαίσιο, όπου ο πολιτικός λόγος και το ιδεολογικό μήνυμα διεισδύει κάθε φορά περισσότερο στο πεδίο της ψυχαγωγίας», πρόσθεσε.

Κατά τον αργεντίνο δημοσιογράφο βρισκόμαστε σε μια οπισθοδρόμηση που συνεπάγεται υλικές και θεωρητικές δυσκολίες, αλλά «προχωράμε όσο αφορά στην πολιτική οικοδόμηση», αν και «θα πρέπει να διασχίσουμε μεγάλο δύσκολο δρόμο».

Επιπλέον, αποδόθηκε φόρος τιμής στον εκουαδοριανό Κάρλος Μπαστίδας Αργουέγιο, τον τελευταίο δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στην Κούβα από την τυραννία του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1958.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο τιμής ένεκεν της UPEC, Τουμπάλ Πάες και την πρώτη αντιπρόεδρο της Ένωσης, Άιξα Έβια, συμμετείχαν επαγγελματίες της επικοινωνίας και βραβευμένοι με Εθνικά Βραβεία Δημοσιογραφίας της Κούβας.
 
 Σε αυτό το πλαίσιο, η Έβια προσέγγισε την ανάγκη να διασωθεί η ιστορία του τύπου στο νησί της Καραϊβικής και ανέφερε τη συμφωνία που έγινε πρόσφατα με το Ινστιτούτο Ιστορίας της Κούβας γι’ αυτό το σκοπό.

Η 3η Μάη ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου το 1993 από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ακολουθώντας την εισήγηση που έγινε κατά της διάρκεια της 26ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO το 1991.

«Κάνω κάλεσμα στις κυβερνήσεις για να προωθήσουν την ελευθερία του τύπου και να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους. Η προώθηση ενός ελεύθερου τύπου σημαίνει να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στην αλήθεια», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.