Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Επίσκεψη στην Κούβα του Προέδρου της Παλαιστίνης


Πηγή: www.acn.cu

Αβάνα, 10 Μαΐου (ACN) - Ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμουντ Αμπάς , φτάνει σήμερα στην Κούβα πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του και στα πλαίσια του προγράμματος της επίσκεψης θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούδες. 

Ο Μαχμουντ Αμπάς γεννληθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1935 στη Σαφάντ της Γαλλιλαίας. Το 1948, μετά τον πόλεμο το μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών αραβικών χωρών, μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Συρία, στα πλαίσια της υποχρεωτικής μετανάστευσης ενός και πλέον εκατομμυρίου Παλαιστινίων της Ιστορικής Παλαιστίνης, γεγονός που έγινε μετέπειτα γνωστό ως “Καταστροφή” («Nakba», στα αραβικά). 

Σε ηλικία 13 ετών αναγκάστηκε να εργαστεί για να βοηθήσει την οικογένειά του, έπειτα τελείωσε τις σπουδές του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εργάστηκε ως δάσκαλος, ενώ σπουδάζει στο γυμνάσιο. 

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού στη Συρία, όπου έλαβε πτυχίο το 1958. Έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών στη Μόσχα το 1982. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 50 συμμετείχε, μαζί με άλλους παλαιστίνιους μαχητές, στην ίδρυση μίας παράνομης πατριωτικής οργάνωσης που οδήγησε στη δημιουργία, την 1η. Ιανουαρίου 1965, του Κινήματος για την Εθνική Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Fatah). 

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Fatah από το 1964 και σήμερα είναι Πρόεδρος, θέση στην οποία εκλέχτηκε το 2009 και επανεξελέγη στον 7ο. Συνέδριο αυτής της οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στην πόλη της Ραμάλα. 

Το 1968 εξελέγη μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, το νομοθετικό σώμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), το οποίο λειτουργεί ως κοινοβούλιο όλων των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της διασποράς. 

Το 1980 εντάχθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της PLO και το 1984 έγινε διευθυντής του Γραφείου Εθνικών και Διεθνών Σχέσεων της οργάνωσης. 

Διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της PLO μεταξύ 1984 και 2000. Το 1996 διετέλεσε Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον Νοέμβριο του 2004 εξελέγη Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. 

Τον Απρίλιο του 2003 διορίστηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια εκλέχτηκε πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA) τον Ιανουάριο του 2005. 

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ, κατά τη σύνοδό του στις 14 Οκτωβρίου 2008, τον εξέλεξε ως Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης. 

Στις 4 Μαΐου 2018 επανεκλέγηκε ως πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και επικυρώθηκε ως Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης.