Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 10 πόλεις της Νικαράγουα

Foto: EFE

Συνεχίζονται παρά την έκκληση για ειρήνη, οι βανδαλισμοί βίαιων ομάδων στη Νικαράγουα 

Όπως μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το τηλεοπτικό Canal 6, άτομα που αξιολογούνται ως αποσταθεροποιητικά από την κυβέρνηση, κατέλαβαν και έκαψαν στη μέση του δρόμου ένα φορτηγό στην περιοχή Ρουμπένια της πρωτεύουσας. 

Οι κάτοικοι καταδίκασαν τους ταραχοποιούς και κάλεσαν σε επιστροφή στην ομαλότητα, μπροστά στο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει σε αρκετές πόλεις της χώρας. Κουκουλοφόροι κατέλαβαν επίσης ένα λεωφορείο στην οικιστική ζώνη Μπέλλο Οριζοντε και έκαψαν ένα μεταλλικό εικαστικό που κοσμούσε την περιοχή. 


Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατήγγειλαν την κατάληψη ενός ακόμα μέσου μαζικής μεταφοράς το πρωί του Σαββάτου, ημέρας ανησυχίας και τρόμου για τις οικογένειες των Νικαραγουανών, καθώς καταγράφηκαν αρκετές επιθέσεις.

Οι φερόμενοι εγκληματίες έκαψαν επίσης ελαστικά και παρέλυσαν την κυκλοφορία στην περιοχή Μετροσέντρο. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δηλώνουν ότι αυτές οι πράξεις προκαλούν ανησυχία και πανικό στην πλειοψηφία του πληθυσμού και καλούν για ειρήνη και ηρεμία.

Στη πόλη Μασαγυα, λεηλατήθηκαν και κάηκαν καταστήματα και κατοικίες, ανέμεσα στις οποίες και την κατοικία της Χακαράντα Φερνάντες, βουλευτή του FSLN στο Κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι ισχυρές συγκρούσεις στους δρόμους, προκάλεσαν τουλάχιστον ένα νεκρό και αρκετούς τραυματίες. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα επανέλαβε την έκκληση, αλλά και την δέσμευση, να βάλει τέλος στον θάνατο και την καταστροφή. 

"Μην συνεχίζετε να χύνετε το αίμα αδελφών. Η ειρήνη είναι ο δρόμος και η μόνη διέξοδος για συνύπαρξη και σεβασμό, για την ηρεμία και την ασφάλεια όλων”, δήλωσε. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, η Επισκοπική Διάσκεψη της εκκλησίας, κάλεσε όλους, χωρίς εξαίρεση, να σεβαστούν την ζωή και την αξιοπρέπεια του ατόμου, την ελευθερία, τις εκδηλώσεις των πολιτών, χωρίς προσφυγή στη βία και σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να την προκαλέσει. 

Ο Στρατός υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην αναζήτηση λύσης μέσω του διαλόγου και κάλεσε όλους να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, “είναι ο μόνος δρόμος που θα αποτρέψει ανεπανόρθωτες ζημιές στο λαό μας, στην οικονομία , στην εθνική ανάπτυξη και στην ασφάλειά μας”, υπογραμμίζει σε ανακοινωθέν που εξέδωσε. 

Τα γεγονότα αυτά, πυροδότησε η πρόταση που κατατέθηκε στις 18 Απρίλη για μια μεταρρύθμιση στην κοινωνική ασφάλιση, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε, με την έκκληση για διάλογο για  επίτευξη σταθερότητας στη χώρα, σύμφωνα με τον Ορτέγκα. 

ΟΙ εν λόγω μεταρρύθμιση, χρησίμευσε ως πρόσχημα για να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που διευθύνεται από το εξωτερικό, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και την ανατροπή της κυβέρνησης  Σαντινίστας, σύμφωνα με παρατηρητές.