Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ποιoς βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις στη Νικαράγουα;

Πηγή: www.granma.cu

Foto: Publimetro
Δεδομένου του επιπέδου οργάνωσης που παρουσιάστηκε, την έκταση των ζημιών και τη συμμετοχή εγκληματικών ομάδων, προκύπτουν βασικά ερωτήματα:
Ποια είναι η προέλευση των διαδηλώσεων; Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις πιο βίαιες ομάδες;

Στη Νικαράγουα, αυτό που φαινόταν σαν μια απλή διαμαρτυρία πολιτών για την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ένα κύμα βίας που αφήνει τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς και εκατοντάδες εγκαταστάσεις καταστράφηκαν.

Δεδομένου του επιπέδου οργάνωσης που παρουσιάστηκε, την έκταση των ζημιών και τη συμμετοχή εγκληματικών ομάδων, προκύπτουν βασικά ερωτήματα: Ποια είναι η προέλευση των διαδηλώσεων; Ποιοι είναι πίσω από τις πιο βίαιες ομάδες ;


Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ως αντίδραση στη μεταρρύθμιση του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης της Νικαράγουα (INSS). Το μέτρο της Σαντιινιστικής κυβέρνησης προέβλεπε την αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων από 6,25% σε 7%, ενώ η εισφορά των εργοδοτών θα πήγαινε από το 19% σε 22,5%

Ο στόχος της απόφασης ήταν να καλυφθεί το έλλειμμα του INSS και να καταστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Ομάδες φοιτητών και συνταξιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν τις συντάξεις τους από αυτό το ταμείο, ήταν οι πρωταγωνιστές στην πρώτη δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας, αλλά σε λίγες ώρες τα γεγονότα οδήγησαν σε μαζικές λεηλασίες και επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων, νοσοκομείων, κλινικών, καταστημάτων, αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων και κατοικιών οικογενειών.

Foto: www.larepublica.pe
Το σκηνικό των τελευταίων ημερών έρχεται σε αντίθεση με τις στατιστικές που εμφανίζουν τη Νικαράγουα σαν μία από τις πιο ασφαλείς ειρηνικές χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Οι αρχές των Σαντινίστας θεωρούν ότι αυτό που αντιμετωπίζει η Νικαράγουα, πάει πολύ πιο πέρα από μια απλή “διαμαρτυρία πολιτών”, είναι ένα σχέδιο της δεξιάς που με την υποκίνηση εγκληματιών επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη μέσω της αστάθειας και της  δημιουργίας ενός σεναρίου τεχνητής έλλειψης βασικών προϊόντων.

Ο κομαντάντε Ντανιέλ Ορτέγκα δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι αυτοί που προκάλεσαν καταστροφές στα εμπορικά καταστήματα δεν ήταν “φτωχός λαός” αλλά “αυτοί που επιδιώκουν να προκαλέσουν το χάος”.

Foto: www.larepublica.pe
Η κυβέρνηση έκανε πίσω στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και επέδειξε την διάθεση να ξεκινήσει διάλογο για να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ελλείμματος του INSS.
Ωστόσο, οι επικεφαλής των διαδηλώσεων δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν τις ενέργειές τους. “Το ζήτημα δεν είναι πλέον η κοινωνική ασφάλιση, αλλά η ελευθερία έκφρασης, η διαφθορά και πολλά άλλα”, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρύ Μετώπου για την Δημοκρατία (FAD), Βιολέτα Κρανέρα.

Όταν “μια μειοψηφία θέλει να επιβάλει την θέλησή της με την βία”, δήλωσε ο Κομαντάντε Ορτέγκα, “η αντιπολίτευση δεν είναι πλέον υγιής και μετατρέπεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης”.

Ο Πρόεδρος επέκρινε επίσης την δεξιά της χώρας που αναζητά την υποστήριξη βορειοαμερικανών πολιτικών με στόχο ¨να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια αποσταθεροποίησης”.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η κινητοποίηση για τις τελευταίες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων με μεθόδους που μοιάζουν πολύ με αυτές του “Ανορθόδοξου Πολέμου” (GNC- Μη Συμβατικός Πόλεμος) .

Μία από τις βασικές αρχές του GNC, που έχει τελειοποιήσει η Ουάσινγκτον για την ανατροπή μη αρεστών κυβερνήσεων, είναι η κοινωνία να έρχεται αντιμέτωπη με την κυβέρνηση με κάθε αφορμή, να ενισχύει τη σύγκρουση από το εξωτερικό και να εντείνει την πολιορκία σε διπλωματικό επίπεδο.

Foto: Infobae.com
Στα πλαίσια των ενεργειών αποσταθεροποίησης, οι ΗΠΑ διέταξαν την Δευτέρα τις οικογένειες των διπλωματών τους να αποχωρήσουν από τη Μανάγκουα και μείωσε τις υπηρεσίες στην πρεσβεία της. Επίσης, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ ανανέωσε σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες των ΗΠΑ, καλώντας τους να “επανεξετάσουν τα ταξίδια” στη Νικαράγουα.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι άρχισαν να οργανώνονται για την υπεράσπιση γειτονιών, καταστημάτων, κέντρων υγείας και δημόσιων χώρων ενάντια στον βανδαλισμό βίαιων ομάδων. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο στρατός αναπτύχθηκε για να εξασφαλίσει την προστασία των κρατικών κτιρίων και εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας για τους πολίτες.

Ο στόχος αυτών που διευθύνουν αυτά τα εγκληματικά σχέδια είναι να καταστρέψουν την εικόνα της Νικαράγουα", δήλωσε ο Κομαντάντε Ορτέγκα. Ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι Νικαραγουανοί δεν θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και θα επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου αντί του πολέμου.