Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

H ALBA ενώνει τη φωνή της ενάντια στην επέμβαση – o Τσάβες στην καρδιά των λαών


Πηγή:www.granma.cu

Σήμερα, οι χώρες που συγκροτούν την Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών της Δικής μας Αμερικής (ALBA-TCP) θα ενώσουν και πάλι την φωνή τους καταγγέλλοντας τις προσπάθειες επέμβασης στην περιοχή.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες του Καράκας, υπό την προεδρία του Βενεζουελάνου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και θα αποτελέσει ένα βήμα που θα προβάλει σε όλο τον κόσμο την ενότητα της περιοχής και την υποστήριξη στη Βενεζουέλα.  Κατά τον ίδιο τρόπο, θα καταγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να επιστρέψει στο δόγμα Μονρόε, ένα βορειοαμερικανικό εργαλείο επέμβασης στη Λατινική Αμερική εδώ και αιώνες.


Από την άλλη, οι χώρες που συγκροτούν τον οργανισμό θα επαναβεβαιώσουν την αλληλεγγύη τους με την Βενεζουέλα, την χώρα που φιλοξενεί την συνάντηση. Η ALBA-TCP θα καταδικάσει την απαράδεκτη επέμβαση μιας ομάδας χωρών του ημισφαιρίου στις εσωτερικές υποθέσεις του μπολιβαριανού έθνους.

Ομοίως, θα καταδικάσουν την απόσυρση της πρόσκλησης προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την συμμετοχή της στην 8η Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών (Βόρειας – Νότιας) που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Λίμα του Περού, αφού η εν λόγω απόφαση είναι αντίθετη προς τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την Διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης, η οποία υπογράφτηκε στην Αβάνα το 2014 κατά τη διάρκεια της 2ης Συνόδου Κορυφής της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Η Κούβα, θα τιμήσει επίσης την κληρονομιά του κομαντάντε Τσάβες, με μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από το Κουβανικό Ινστιτούτο για την Φιλία των Λαών (ICAP) και την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αβάνα.

Τις πρωινές ώρες στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χερόνιμο θα πραγματοποιηθεί πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση με σύνθημα “Ας σπείρουμε την αγάπη στην ψυχή του λαού” , ενώ το απόγευμα, στην έδρα του ICAP, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Τσάβες και αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας, μπροστά στις απειλές και τις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Στη Βενεζουέλα οι αντίστοιχες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί στο “Cuartel de la Montaña” (Στρατόπεδο του Βουνού) στην ενορία 23 Γενάρη του Καράκας, όπου αναπαύονται τα λείψανα του Κομαντάντε. Λαϊκή συγκέντρωση είναι επίσης προγραμματισμένη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης.