Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Το FARC ματαιώνει την συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας



Η έλλειψη εκλογικών εγγυήσεων και η κατάσταση της υγείας του Τιμοσένκο οδήγησαν το νέο πολιτικό κόμμα να ματαιώσει τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές. 

Η υγεία του ανώτερου ηγέτη του αριστερού κόμματος της Κολομβίας FARC και τώρα, πρώην υποψήφιου προέδρου Τιμοσένκο εξελίσσεται ικανοποιητικά, μετά την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς που υποβλήθηκε το πρωί της 7ης Μαρτίου στην Μποκοτά.

Η Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφασή της να ματαιώσει την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 27 Μαΐου. 

Το FARC καλεί τους κολομβιάνους ψηφοφόρους σε μαζική συμμετοχή στις (βουλευτικές) εκλογές) της 11ης Μαρτίου , με “τα ψηφοδέλτιά μας με το κόκκινο τριαντάφυλλο για την Γερουσία και το Κογκρέσο”.


Ο Ιβάν Μάρκες, που εκπροσωπεί το εθνικό πολιτικό συμβούλιο του FARC, διάβασε μια δήλωση που απαριθμεί τις πολιτικές απειλές που επηρέασαν την προεδρική εκστρατεία και επίσης ανέφερε το πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο του υποψήφιου Ροδρίγκο Λοντόνιο, Τιμοσένκο.

Σύμφωνα με την FARC, αυτές οι συνθήκες "μας οδήγησαν να ματαιώσουμε την προεδρική μας υποψηφιότητα".

Το νέο πολιτικό κόμμα που απαρτίζεται από πρώην αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκό Στρατό (FARC-EP) επιβεβαίωσε την προθυμία του "να ξεκινήσει διάλογο με όλους τους πολιτικούς τομείς προκειμένου να δημιουργήσει γέφυρες για την προοπτική μιας μεγάλης εθνικής σύγκλισης" . 

Ομοίως, κάλεσαν όλους τους κολομβιάνους ψηφοφόρους σε συμμετοχή (στις εκλογές της 11ης Μαρτίου), με “τα ψηφοδέλτιά μας με το κόκκινο τριαντάφυλλο για την Γερουσία και το Κογκρέσο”. Ο κόσμος του FARC θα μετράει στο Κογκρέσο μια ισχυρή (κοινοβουλευτική) ομάδα που θα εργάζεται ακούραστα για το στόχο της δημοκρατικής ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Όπως ανέφερε ο Μάρκες στη συνέντευξη τύπου, "Είναι απαραίτητο να εδραιώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία και την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην Αβάνα.Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι πολλά κόμματα δεσμεύονται για τη συμφωνία. Εάν είμαστε ενωμένοι, έχουμε ελπίδα".

Η υγεία του ανώτερου ηγέτη του αριστερού κόμματος της Κολομβίας FARC και τώρα πρώην υποψήφιου προέδρου Τιμοσένκο εξελίσσεται ικανοποιητικά, μετά την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς που υποβλήθηκε το πρωί της 7ης Μαρτίου στην Μποκοτά.

Σε βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έστειλε μήνυμα στις γυναίκες της Κολομβίας για την Διεθνή Ημέρα της γυναίκας:

Καθώς φέτος στις 8 Μάρτη οι γιατροί δεν μου επιτρέπουν να κινούμαι πολύ, αποφάσισα να γράψω ένα βιντεάκι για να επαναλάβω στις γυναίκες ότι έχουν την υποστήριξή μου στον αγώνα τους για ισότητα. Η ειρήνη έχει το πρόσωπο μιας γυναίκας !

Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του, έγραψε το παρακάτω σχόλιο:

Επιβεβαιώνω την αφοσίωσή μου στην ειρήνη και τη συμφιλίωση, τώρα με μια πιο δυνατή καρδιά. Όλα καλά! Αρχίζουμε ήδη την ανάρρωση. Είμαι πολύ ευγνώμων στο ιατρικό προσωπικό για τη φροντίδα και την προσοχή τους”.