Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι έλαβε πρόσκληση για σύσταση αποστολής για τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Καράκας, 17 Φεβρουαρίου

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι έλαβε την πρόσκληση να σχηματίσει αποστολή συνοδείας και παρατήρησης για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βενεζουέλα, στις 22 Απριλίου.

Η επιβεβαίωση έγινε από τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουτζαρίτ, ο οποίος δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα, όπως γνωστοποίησε ο οργανισμός στην ιστοσελίδα του.

Στις 20 Φεβρουαρίου, η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), Τιμπισάι Λουσένα, ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έλαβε την πρόσκληση να σχηματίσει αποστολή συνοδείας και παρατήρησης για τις προεδρικές εκλογές.


Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ανέφερε ότι το αίτημα που έδωσε ο εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμουήλ Μονκάδα, είναι σύμφωνο με τις διατάξεις των κανονισμών του Οργανικού Νόμου για τις εκλογικές διαδικασίες, το οποίο υποδεικνύει ότι οι αποστολές συνοδείας χρειάζονται να συμφωνούν με τις αρχές της συνταγματικής υπεροχής, του σεβασμού της κυριαρχίας, της αυτοδιάθεσης του λαού, της μη παρέμβασης, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και του σεβασμού των κανόνων.

Το αίτημα αυτό ανταποκρίνεται στα σημεία που καθορίστηκαν στη Συμφωνία Δημοκρατικής Συνύπαρξης για τη Βενεζουέλα, η οποία σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Δομινικανή Δημοκρατία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

«Η Βενεζουέλα έχει προσκαλέσει πολυμερείς οργανισμούς όπως τον ΟΗΕ, την Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom), την Ένωση των Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και την Αφρικανική Ένωση για να συνοδεύσουν τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών και να λειτουργήσουν ως εγγυητές της διαφάνειας και της ασφάλειας του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας», δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρρεάσα, αφού ολοκλήρωσε την συνάντηση που είχε με μέλη του ΟΗΕ, στην Γενεύη της Ελβετίας.