Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Τι περιμένει τον Μαρτίν Βισκάρα ως νέο πρόεδρο του Περού ;



Για το 27% των Περουβιανών, η διαφθορά είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας 
O νέος πρόεδρος του Περού θα αναλάβει τα καθήκοντά του αυτή την Παρασκευή και θα ηγηθεί της χώρας μέχρι το 2021, αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές. 

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Περού, Μαρτίν Βισκάρα, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της χώρας αυτή την Παρασκευή μετά την παραίτηση του Πέδρο Πάμπο Κουτσίνσκι (PPK), θα ηγηθεί μιας χώρας με 75% ανεργία και τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς που επιθυμούν να παραμείνουν στην εξουσία σε επίθεση, δήλωσε ο περουβιανός κοινωνιολόγος Νικολάς Λιντς.

"Αυτό που οδηγείται σε κατάρρευση στο Περού είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο [...] που εμφανίζεται διεφθαρμένο". Ο Βισκάρα αναλαμβάνει μια χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή [...]. Μετά από 25 χρόνια νεοφιλελευθερισμού, μόνο το 12% των Περουβιανών έχει μια αξιοπρεπή δουλειά », δήλωσε ο Λίντς, αναφερόμενος σε πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Για τον επίσης πρώην υπουργό Παιδείας, ο Βιζκάρα θα πρέπει να “εξημερώσει” την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του πρώην δικτάτορα Φουτζιμόρι “Fuerza Popular” (FP – Λαϊκή Δύναμη), για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Ο Λίντς πιστεύει ότι ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν να πάρει διαφορετική κατεύθυνση η χώρα και γι αυτόν τον λόγο είναι βέβαιος ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση είναι οι η προκήρυξη νέων εκλογών, όχι μόνο Προεδρικών αλλά και Βουλευτικών. “Αμφιβάλω πολύ αν ο Βιζκάρα μπορέσει να συνενοηθεί με τις δυνάμεις του Φουτζιμόρι”, επεσήμανε.

Ο περουβιανός κοινωνιολόγος θεώρησε ότι ο Βιζκάρα θα πρέπει να διορίσει πλατύ υπουργικό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει δυνάμεις της αριστεράς, σημειώνοντας ότι “Αν θέλει να προχωρήσει μπροστά θα πρέπει να φέρει εις πέρας μια αλλαγή πολιτικής, γιατί αν κάνει ότι έκανε το PPK, θα το βάλει στην ίδια πορεία της κρίσης”.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής Εντουάρντο Ντάργκεντ θεωρεί ότι η παραίτηση του Κουζίνσκι έχει μια θετική πλευρά. “Έπεσαν υπουργοί με επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν γνώριζαν από διεύθυνση κοινωνικών προγραμμάτων ούτε από εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ", τόνισε.

Ο Ντάργκεντ ελπίζει ότι ο Βισκάρα θα προσλάβει πρώην κυβερνητικά στελέχη με ταλέντο, για παράδειγμα, τον πρώην υπουργό Παιδείας Χάιμε Σαβέδρα και θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία και την παιδεία. “Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην πολιτική, θα εξαρτηθούν επίσης, από το αν θα παραμείνει στη θέση του στην Γενική Εισαγγελία, ο Πάμπλο Σάντσες (όσον αφορά τις έρευνες στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων), σημείωσε.

Σύμφωνα με έρευνα του “Barómetro de las Américas”, που κυκλοφόρησε στις 20 Μαρτίου, το 91% των Περουβιανών πιστεύει ότι οι μισοί ή περισσότεροι πολιτικοί εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2017.
Για το 27% των Περουβιανών - το υψηλότερο ποσοστό της ηπείρου - , η διαφθορά είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας.

Στην ίδια δημοσκόπηση, μόνο το 7,5% των Περουβιανών εμφανίζεται να έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στο Περού, από τότε που καταγράφεται αυτό το στοιχείο, σύμφωνα με το Βαρόμετρο.