Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Αναβάλονται οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα για τις 20 Μάη μετά από συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Πηγή: Telesurtv.net

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) τη Βενεζουέλας, Τιμπισάι Λουσένα, ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι οι προεδρικές, δημοτικές και εκλογές νομοθετικών συμβουλίων θα αναβληθούν για τις 20 Μάη.

Η απόφαση πάρθηκε κατόπιν υπογραφής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της χώρας, η οποία επικυρώνει τη δέσμευση να παρέχει τις «πιο ευρείες και καθαρές εκλογικές εγγυήσεις» εν όψει των προεδρικών εκλογών που είχαν οριστεί για τις 22 Απρίλη.



Στην ομιλία της, η Λουσένα εξήγησε ότι τα διάφορα μέρη «γιορτάζουν την υπογραφή της συμφωνίας εγγυήσεων με την συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, τα οποία δεσμεύονται απέναντι στη χώρα να φέρουν σε πέρας την εκλογική διαδικασία με τη μεγαλύτερη ηρεμία και διαφάνεια».

Η πρόεδρος πρόσθεσε ότι «με αυτή τη συμφωνία επικυρώνεται ο διάλογος στη Δομινικανή Δημοκρατία και προχωρούμε για να επιλέξουμε τους ηγέτες και αντιπροσώπους μας με τις πιο ευρείες εκλογικές εγγυήσεις για το CNE δεσμεύεται και έχει τηρήσει αυτές τις συμφωνίες».

Μεταξύ των συμφωνιών που υπογράφηκαν προβλέπεται να σταλεί πρόσκληση των Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να είναι μάρτυρας, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, της βενεζολάνικης εκλογικής διαδικασίας.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι θα επιτραπεί η πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, καθώς επίσης θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές και δημοτικές εκλογές, τηρώντας τις σχετικές συμφωνίες.

Σχετικά με τις προεδρικές υποψηφιότητες, η πρόεδρος του CNE ενημέρωσε ότι για την ώρα υπάρχουν μόνο 25 καταγραμμένες υποψηφιότητες και κάλεσε τις πολιτικές οργανώσεις να παραστούν την Παρασκευή σε συνάντηση στην οποία θα συζητηθούν οι εκλογικές εγγυήσεις.

Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε όσους υπέβαλαν την υποψηφιότητα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο όσο και στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χένρι Φαλκόν.