Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Διακήρυξη της 15ης Συνόδου Κορυφής της ALBA-TCP, στο Καράκας



Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής - Συνθήκη Εμπορίου για τους Λαούς (ALBA-TCP) συναντηθήκαμε στο Καράκας, εμπνευσμένοι από τις ιδρυτικές ιδέες του Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, ιστορικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης και 5 χρόνια μετά το θάνατο του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, του οποίου η σκέψη και το έργο ενσαρκώνουν το πραγματικό ιδανικό της ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Επιβεβαιώνουμε εκ νέου τις αρχές της Διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως ζώνη ειρήνης, που υπεγράφη από τους αρχηγούς κρατών ή/και κυβερνήσεων στη Δεύτερη Σύνοδο της CELAC, που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2014.

Απαιτούμε την αυστηρή τήρηση των σκοπών και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, μεταξύ άλλων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την απαγόρευση της χρήσης και της απειλής χρήσης βίας, το σεβασμό στην αυτοδιάθεση, στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κάθε κράτους.

Επιβεβαιώνουμε την πλήρη εγκυρότητα, στο σημερινό πλαίσιο των επιθέσεων στις προοδευτικές χώρες της περιοχής, της Δήλωσης της 14ης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ALBA-TCP, στις 5 Μαρτίου 2017.

Επαναλαμβάνουμε την απόφαση να συνεχίσουμε την προώθηση της κατασκευής μιας νέας, πολυπολικής διεθνούς τάξης, δίκαιης και συμμετοχικής, σε αντίθεση με τις ηγεμονικές και μονομερείς τάσεις, με αυστηρό σεβασμό στους λαούς, στους εκλεγμένους θεσμούς και στους διαφορετικούς πολιτισμούς που υπάρχουν στον πλανήτη μας.

Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες αναβίωσης του δόγματος Μονρόε, όπως επίσης την στρατιωτική απειλή και τις εκκλήσεις για στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της συνταγματικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Τονίζουμε την έλλειψη ηθικής εξουσίας τρίτων κρατών να δίνουν διδάγματα περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της περιοχής, και ζητάμε σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης του λαού της Βενεζουέλας.

Απορρίπτουμε την παρεμβατική πολιτική του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και ορισμένων χωρών της συγκεκριμένης οργάνωσης ενάντια στις προοδευτικές χώρες της περιοχής.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την ενότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στην αναζήτηση του δικού μας πεπρωμένου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου, χωρίς την κηδεμονία ή τις παρεμβολές που επηρεάζουν τους λαούς και την ανάπτυξή μας. Δηλώνουμε την πλήρη δέσμευσή μας με τις διαδικασίες πραγματικής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής μέσω των CELAC, Unasur, Petrocaribe, Caricom και ALBA-TCP, για να εγγυηθούμε την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών μας.

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη δήλωση μιας ομάδας χωρών της ηπείρου μας, που εκδόθηκε στις 13 Φλεβάρη 2018 στη Λίμα του Περού, που αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Απορρίπτουμε τον αποκλεισμό της αδερφής Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο Μόρο, στη 13η Σύνοδο της Αμερικής, καθώς θεωρούμε πως η εν λόγω Σύνοδος οφείλει να είναι σημείο συνάντησης για όλες τις χώρες της ηπείρου και ένας χώρος όπου μπορούμε όλοι να εκφράζουμε τις ιδέες μας, να καταλήγουμε σε συναίνεση ή να διαφωνούμε, σεβόμενοι πάντα την ποικιλομορφία μας.

Απαιτούμε τον σεβασμό της νομιμότητας της οργάνωσης της Συνόδου της Αμερικής, και στο ίδιο πλαίσιο, απαιτούμε το δικαίωμα συμμετοχής της Βενεζουέλας στη συγκεκριμένη συνάντηση, και έχουμε την πρόθεση να ασκήσουμε διπλωματικά και πολιτικά μέσα για να το εξασφαλίσουμε.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να απέχει από την άσκηση καταναγκασμού οποιουδήποτε είδους κατά της πολιτικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βενεζουέλας, ως πρακτική που δεν συνάδει με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με την Ανακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης.

Απορρίπτουμε τα μονομερή μέτρα καταναγκασμού και κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, που επηρεάζουν τη ζωή και την ανάπτυξη του ευγενούς λαού της χώρας και την απόλαυση των δικαιωμάτων του.

Ανανεώνουμε τη σταθερή μας υποστήριξη προς τον συνταγματικό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, προς την κυβέρνησή του και προς τη δημοκρατική διαδικασία που εκείνος δείχνει.

Αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να διεξάγει και να συμμετέχει σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε εθνικό, κρατικό και δημοτικό επίπεδο, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες και διαδικασίες του.

Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των αρχών και του λαού της Βενεζουέλας να βρουν μόνοι τους τις απαντήσεις στις πολιτικές και οικονομικές τους προκλήσεις.

Απορρίπτουμε την εξέλιξη της πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς στην περιοχή, που εκδηλώνεται με την αυξανόμενη ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, τον κοινωνικό αποκλεισμό των φτωχότερων τομέων, την οικονομική επιρροή των μεγάλων κεφαλαίων στις πολιτικές εκστρατείες, τη φυγή των κεφαλαίων και το ασφαλές καταφύγιο των διεφθαρμένων πολιτικών σε τρίτες χώρες που τους φιλοξενούν.

Επαναβεβαιώνουμε την πολιτική βούληση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων σε αυτόν τον τομέα, ενώ καλούμε τις χώρες της περιοχής να αναλάβουν ή να συνεχίσουν να εμβαθύνουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία και η ανάπτυξη των λαών μας.

Επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη να ενισχυθεί η CELAC, ως προνομιούχος χώρος για πολιτική συμφωνία στην Αμερική μας που διακηρύχθηκε ως Ζώνη Ειρήνης στη Σύνοδο Κορυφής ΙΙ της CELAC στην Αβάνα.

Εγκρίνουμε τις συμφωνίες των Συνόδων Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της CELAC και επικυρώνουμε τη Διακήρυξη της Punta Cana.

Εκφράζουμε την άνευ όρων στήριξή μας προς τη Βολιβία κατά την πρώιμη προσωρινή άσκηση της προεδρίας της CELAC και της UNASUR, ως μηχανισμών διαλόγου για την εδραίωση της ολοκλήρωσης της περιοχής μας.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση της διεθνούς κοινότητας για άρση άνευ όρων του οικονομικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα, ο οποίος λόγω της εξωεδαφικότητάς του επηρεάζει όλα τα κράτη. Καταδικάζουμε επίσης τα νέα μέτρα που εντείνουν τον αποκλεισμό και τις πρόσφατες μονομερείς αποφάσεις από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που επηρεάζουν τον κουβανικό λαό, τους πολίτες των ΗΠΑ και τις σχέσεις με την Κούβα στο σύνολο της.

Τονίζουμε τη βούληση του λαού και της κυβέρνησης της Βολιβίας για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων μέσα από το Διεθνές Δίκαιο, τη γόνιμη διαπραγμάτευση και το διάλογο στον ναυτικό αποκλεισμό που επηρεάζουν την περιφερειακή ολοκλήρωση και εμποδίζουν την ανάπτυξή της.

Συγχαίρουμε και χαιρετίζουμε το λαό του Εκουαδόρ για τη συμμετοχή του στη λαϊκή διαβούλευση και το δημοψήφισμα της 4ης Φεβρουαρίου του 2018 καθώς και για την πλειοψηφική λαϊκή υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Λένιν Μορένο, που επέτρεψε την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Επαναλαμβάνουμε την πάγια υποστήριξή μας προς τις αδελφές χώρες της Καραϊβικής, θύματα των καταστρεπτικών φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής και συμβάλουμε ενεργά στην αντιμετώπιση του ολέθρου που προκλήθηκε. Απαιτούμε μια δίκαιη και διαφοροποιημένη μεταχείριση για τα κράτη της Καραϊβικής. Επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στα επονομαζόμενα μέτρα «διαβάθμισης» και τις ενέργειες των εξω-περιφερειακών χωρών κατά αρκετών χωρών της Καραϊβικής χαρακτηρίζοντας τες μη συνεργάσιμες δικαιοδοσίες, και ενωνόμαστε στο αίτημα για αποζημίωση από τη φρίκη της δουλείας και της εμπορίας.

Καλούμε τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της ηπείρου να συμμετάσχουν στα φόρουμ και τις δραστηριότητες των κοινωνικών κινημάτων και των προοδευτικών δυνάμεων που θα πραγματοποιηθούν το 2018.

Υπερασπιζόμαστε την ενότητα στην ποικιλομορφία της Αμερικής μας. Απορρίπτουμε τους επαίσχυντους αποκλεισμούς και τον παρεμβατισμό.

Η ενότητα των λαών μας δεν είναι απλώς ψευδαίσθηση των ανθρώπων ... αλλά αναπόφευκτη απόφαση του πεπρωμένου.
"Ας ενωθούμε και θα είμαστε αήττητοι"
Σιμόν Μπολίβαρ
Επιστολή προς τον Μανουέλ Σεντένιο, Βαρκελώνη, 10 Ιανουαρίου 1817