Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ονδούρα: To 43% των δολοφονιών δημοσιογράφων έγινε υπό το καθεστώς του σημερινού “προέδρου” Χουάν Ορλάντο Έρνάντες (JOH)


Η διαφθορά και η θεσμική συνενοχή ενός συστήματος δικαιοσύνης που στερείται πολιτικής βούλησης για την δίωξη και τιμωρία του εγκλήματος έχει οδηγήσει ιστορικά σε υψηλούς δείκτες ατιμωρησίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ονδούρας (CONADEH) , με την τελευταία δολοφονία του δημοσιογράφου Αρίστιδες Σότο, οι δολοφονίες έφτασαν τις 75, εκ των οποίων, 69 υποθέσεις (92%) παραμένουν ατιμώρητες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος του δικαστικού συστήματος. Στα θύματα περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, κάμεραμαν, ραδιοτηλεοπτικοί παραγωγοί και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.


Σε αυτό προστίθεται και ο τεράστιος αριθμός καταγγελιών για επιθέσεις, απειλές κατά ζωής, καταστροφή και κλοπή εξοπλισμού, λεκτικές και φυσικές επιθέσεις, οι οποίος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τις δικαστικές αρχές δεν επιλύονται ποτέ, παρ ότι πολλές καταγγελίες υποστηρίζονται από εθνικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το 43% των εγκλημάτων υπό την κυβέρνηση JOH

Η CONADEH καταγράφει τα τελευταία 4 χρόνια υπό την κυβέρνηση του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (JOH), σε αυτή την χώρα της Κεντρικής Αμερικής που αυτοχαρακτηρίζεται δημοκρατική και οι επιχειρηματίες και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ζει ειρηνικά, 32 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δολοφονήθηκαν. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 43% των δολοφονιών ανθρώπων του τύπου τα τελευταία 16 χρόνια. Δηλαδή, σε 4 κυβερνητικές θητείες.