Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ο Ραούλ Κάστρο απέδωσε τον τίτλο του Ήρωα της Εργασίας στους Ματσάδο Βεντούρα, Ραμίρο Βαλντές και Γκιγιέρμο Γκαρσία

Πηγή: Cubadebate.cu
Φωτό: Irene Pérez/ Cubadebate

Ο αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους, πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, εκθείασε την διαδρομή των επαναστατών και πολιτικών ηγετών, Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, Ραμίρο Βαλντές Μενέντες και Γκιγιέρμο Γκαρσία Φρίας, παραδίδοντάς τους τον τιμητικό τίτλο του Ήρωα της Εργασίας της Δημοκρατίας της Κούβας.

Ακριβώς κάτω από το θόλο του αναστηλωμένου Καπιτωλίου της Αβάνας, ο πρόεδρος του έθνους απένειμε την υψηλή διάκριση αφού θύμισε το έργο καθενός από τους τιμώμενους.

Ο αρχηγός του κράτους έκανε αναφορά στην διαδρομή των τριών μορφών που συνδέθηκαν από πολύ νέοι με τη μάχη για την εθνική ανεξαρτησία και τόνισε «την περίσσεια γενναιότητας, προσφοράς και επιπέδου δέσμευσης στη μόνιμη μάχη για την εθνική ανεξαρτησία».

 
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο πρόεδρος θύμισε ότι μια ημέρα σαν σήμερα [24 Φλεβάρη] συμπληρώνεται η 123η επέτειος της επανέναρξης του πολέμου της ανεξαρτησίας, που κηρύχτηκε από τον Εθνικό Ήρωα της Κούβας, τον Χοσέ Μαρτί.

Ο πρόεδρος ξεχώρισε τον ρόλο που έπαιξε ο Μαρτί – ιδρυτής του Επαναστατικού Κόμματος Κούβας – ο οποίος καλούσε σε κάθε στιγμή «για ενότητα του λαού, ενσωματώνοντας τις καλύτερες παραδόσεις του παρελθόντος χωρίς να παραληφθεί κανείς από αυτούς που ήταν διατεθειμένοι να θυσιαστούν και να δώσουν τη ζωή για μια ανώτερη υπόθεση».

Καμία περίσταση – είπε ο Ραούλ Κάστρο – δεν είναι καλύτερη από αυτή για να αποδοθεί η ανωτέρω διάκριση ως δίκαιη αναγνώριση στο έργο μιας ολόκληρης ζωής αφιερωμένης στην επανάσταση.

Για αυτούς – αναφερόμενος στους Ματσάδο Βεντούρα, Βαλντές και Γκαρσία που ήδη απολαμβάνουν την τιμητική ιδιότητα των Ηρώων της Δημοκρατίας της Κούβας – μπορεί να πει κανείς πολλές ανέκδοτες ιστορίες, σχολίασε ο Κάστρο.

Ωχ κοινά χαρακτηριστικά αυτών των «τριών μαμπί των καιρών μας», μπορώ να αναφέρω την πίστη τους στην επανάσταση και στον ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, την αφοσίωση στην εργασία, την σεμνότητα και την απλότητα, που τους κάνουν άξιους της αναγνώρισης και του σεβασμού των Κουβανών, δήλωσε.

Ο αρχηγός του κράτους της Κούβας ξεχώρισε ακόμα το έργο του Ιστορικού της Αβάνας, Εουσέμπιο Λεάλ, και όλων όσοι πρόσθεσαν τις δυνάμεις τους για την αναστήλωση του Καπιτωλίου, ενός εκ των σημαντικότερων κτιρίων της χώρας.

Σε μια σύντομη συνέντευξη στον τύπο που ήταν παρών στην τελετή ο Κουβανός πρόεδρος θύμισε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ακίνητο και πώς σώθηκε από ειδικούς συντηρητές.