Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Το μουσείο της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο επισκέφτηκαν Κουβανοί διπλωμάτες και δημοσιογράφοι


O πρέσβης της Κούβας στο Λίβανο Μιγκέλ Πόρτο και ο πρόεδρος του κουβανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Prensa Latina Λουίς Ενρίκε Γκονζάλες, υπογράμμισαν τα κοινά σημεία της Ισλαμικής Αντίστασης του Λιβάνου και εκείνης της Κούβας, ενάντια στον βορειοαμερικάνικο αποκλεισμό. 

Μετά από μια περιοδεία στο Μουσείο της πόλης Μλίτα, αφιερωμένο στη νίκη στης Χεζμπολάχ απέναντι στον ισραηλινό κατακτητή, και οι δύο επιβεβαίωσαν τα λόγια του Μοχάμεντ Λαμάα, Διευθυντή Τουρισμού της πόλης Ναμπατίγιε του Νότιου Λιβάνου, όσον αφορά τις ομοιότητες ανάμεσα στον αγώνα του Λιβάνου και της Κούβας.  

Ο Λαμάα δήλωσε ότι το παράδειγμα των Κουβανών αποτελεί έμπνευση για τους Λιβανέζους, στον αγώνα για να να αντιμετωπίσουν τον αποκλεισμό που τους επιβάλλει η ισχυρότερη χώρα του κόσμου.


Ο διευθυντής Τουρισμού δώρισε στον Μιγκέλ Πόρτο και στον Λουίς Ενρίκε Γκονζάλες μία μεταλλική φιγούρα που απεικονίζει ένα μαχητή της ισλαμικής αντίστασης, να βάζει μια σημαία του πολιτικού και στρατιωτικού κινήματος της Χεζπολάχ ανάμεσα σε εχθρικά άρματα μάχης.

Πρόκειται για μια συμβολική πράξη ενός μαχητή της Χεζμπολάχ, που χλευάζει την επαγρύπνηση των ισραηλινών εισβολέων μπήγοντας στο χώμα το λάβαρο της αντίστασης.
Ήταν μία ενέργεια που αποδυνάμωσε το ηθικό των σιωνιστών στρατιωτών και κατέδειξε την θέληση των Λιβανέζων να νικήσουν έναν αριθμητικά και τεχνολογικά ανώτερο αντίπαλο, τόνισε ο Λαμάα.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Κούβας και ο πρόεδρος του Prensa Latina, ενημερώθηκαν για τα κατορθώματα της Λιβανέζικης αντίστασης στην ελεύθερη περιοχή της πόλης Μλίτα.

Οι σήραγγες στα βουνά, οι απόκρυφες θέσεις του βαριού οπλισμού και η εγκατάσταση Ελ Aμπίσμπο, με τα υπολείμματα των νικημένων ισραηλινών όπλων , αποτελούν μέρος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε το 2010 και την οποία  έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Γκονζάλες σημείωσε ότι οι σήραγγες που διαπερνούν τα υψώματα του θύμισαν αυτές του Κου Τσι στο Βιετνάμ, που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες για να κρατούν υπό έλεγχο τα στρατεύματα του Πενταγώνου.

Παρόμοιοι σκοπό εκπλήρωσαν οι σπηλιές του Λιβάνου που χρησιμοποίησε ως καταφύγια η Χεζμπολάζ για να αντιμετωπίσει και στη συνέχεια να νικήσει τα σιωνιστικά στρατεύματα στη μάχη που διήρκεσε από το 1982 έως το 2000.

Ο πρόεδρος του Prensa Latina είναι επικεφαλής μια αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη μετά από πρόσκληση, στο Παναραβικό Κανάλι Αλ Μαγιαδίν.

Αρχική δημοσίευση: Prensa Latina