Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Περισσότερα από 50.000 όπλα που βγήκαν από τις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν σε εγκλήματα στη Λατινική Αμερική

Πηγή: Cubadebate.cu

Περισσότερα από 50.000 όπλα με προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακτήθηκαν σε εγκληματολογικές έρευνες σε 15 χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής μεταξύ 2014-2016, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο που δημοσιεύτηκε στην Ουάσινγκτον.

Δεκαπέντε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής συνέλεξαν συνολικά 50.133 πυροβόλα όπλα που είχαν σχέση με εγκληματική δραστηριότητα στο εσωτερικό τους και που προέρχονταν από τις ΗΠΑ κατά την πιο πάνω περίοδο.


Αυτά αναφέρει η έκθεση, που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Πιο πέρα από τα σύνορά μας: Πώς ο ανεπαρκής έλεγχος όπλων στις ΗΠΑ συμβάλει στα βίαια εγκλήματα στο εξωτερικό».

Πολλά από αυτά τα όπλα εξήχθησαν νόμιμα και δεν προορίζονταν για εγκλήματα, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγάλους εξαγωγείς πυροβόλων όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, με 300.000 πωλήσεις το χρόνο σε άλλες χώρες κατά μέσο όρο.

Η έκθεση, ωστόσο, εστιάζει στα νομικά κενά και τη χαλαρότητα των κανονισμών των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα που διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση όπλων στο έδαφός τους, καθώς επίσης και εκτός των συνόρων σε γειτονικές χώρες.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, η μελέτη αναφέρει την υπόθεση μιας ομάδας που αγόρασε το 2015 εκατό περίπου όπλα μέσω της λεγόμενης μεθόδου «αγορά φάντασμα» – όταν ο αγοραστής αποκτά ένα εμπόρευμα με σκοπό να το προωθήσει σε έναν τρίτο – στο Τέξας για να τα φέρουν μετά στο Μεξικό.

Με σκοπό να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση, το κέντρο προοδευτικής σκέψης πρότεινε την εφαρμογή μηχανισμών όπως τη θεσμοθέτηση παγκόσμιων και υποχρεωτικών ενημερώσεων του ιστορικού του ατόμου που θέλει να αποκτήσει όπλο.

Άλλη συμβουλή ήταν να θεωρηθεί ομοσπονδιακό αδίκημα η διακίνηση όπλων και η μέθοδος της «αγοράς φάντασμα».

Επίσης, να σταματήσουν οι προσπάθειες για μείωση των ελέγχων στις εξαγωγές όπλων, αναφορικά με την πιθανότητα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει αυτή την αρμοδιότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτό του Εμπορίου.

Η μελέτη δείχνει απευθείας την κυβέρνηση και τους νομοθέτες, καθώς –όπως ισχυρίζεται– «έχουν ηθική υποχρέωση να δράσουν για να ενισχύσουν τους ελέγχους όπλων σε μια προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας ασφάλειας μέσα και έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες».