Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση κήρυξε persona non grata τον Πρέσβη του Βασιλείου της Ισπανίας στη Βενεζουέλα, Χεσούς Σίλβα Φερνάντεθ


Η Κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας γνωστοποιεί στη εθνική και διεθνή κοινότητα ότι αποφάσισε να κηρύξει persona non grata τον Πρέσβη του Βασιλείου της Ισπανίας, Χεσούς Σίλβα Φερνάντεθ, από τη σήμερον ημέρα, λόγω των συνεχών επιθέσεων και επαναλαμβανόμενων παρεμβατικών ενεργειών στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας από την πλευρά της Ισπανικής Κυβέρνησης.

Εν προκειμένω, Η Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας απορρίπτει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, στις 24 Ιανουαρίου, σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα, αντίθετα προς τις πιο στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα οποία επέβαλε κατά τρόπο ασταθή και μονομερή η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια σε ανώτερους αξιωματούχους και επικεφαλής των Δημόσιων Εξουσιών της Βενεζουέλας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2017 ο Πρωθυπουργός Ραχόι επισκέφτηκε τον Αμερικανό Πρόεδρο για να λάβει αισχρές εντολές και να υποταχθεί στα σχέδια του σχετικά με τη Βενεζουέλα, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της συνομωσίας στην Ευρώπη με απώτερο σκοπό τον συντονισμό επιθέσεων, από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους, κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του λαού της Βενεζουέλας, με αντάλλαγμα ντροπιαστικά πολιτικά και οικονομικά προνόμια προς όφελος ενός τμήματος της ηγεσίας που κυβερνάει την Ισπανία.

Ο Πρόεδρος της Ισπανικής Κυβέρνησης δήλωσε ότι «εύχεται για το λαό της Βενεζουέλας ό,τι για το λαό της Ισπανίας». Δυστυχώς, το Βασίλειο της Ισπανίας είναι μία από τις πιο άνισες χώρες της Ευρώπης: είναι αμέτρητες οι καθημερινές εξώσεις που αρνούνται το δικαίωμα στη στέγαση σε δεκάδες χιλιάδες φτωχές οικογένειες ενώ ευνοούν τράπεζες και μεσιτικά γραφεία. Παρουσιάζει τα πιο ανησυχητικά ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, ανάμεσα στα ψηλότερα στον κόσμο ειδικά όσον αφορά την απασχόληση των νέων, τα οποία μεταφράζονται σε απελπισία για τις νέες ισπανικές γενιές. Ξεσκεπάστηκαν σκανδαλώδεις υποθέσεις διαφθοράς μελών του κυβερνόντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένων πριμ και ξεδιάντροπων προνομίων που συμφωνήθηκαν πίσω από τις πλάτες των πολιτών. Μεταδόθηαν παγκοσμίως η αστυνομική καταστολή και η απαγωγή του δικαιώματος στη λήψη αποφάσεων από την πλευρά του λαού της Καταλονίας, όπως και η δικαστικοποίηση της πολιτικής για να διωχθούν και να φυλακιστούν όσοι διαφέρουν από την επίσημη θέση, αποκλείοντας έτσι κάθε μορφή πολιτισμένου διαλόγου με τους αντιπάλους. Δεν θα αναφερθούμε στην δομική κατάρρευση των υπηρεσιών που συσχετίζονται με την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Ο Λαός της Βενεζουέλας ευτυχώς δεν υφίσταται τις συνέπειες παρόμοιων κρατικών πολιτικών. Ακόμη και σε οικονομικές δυσκολίες, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αύξησε τις κοινωνικές επενδύσεις. Το δικαίωμα στη στέγαση εξασφαλίζεται μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος οικοδόμησης απαράμιλλο στον κόσμο, το οποίο προσέδωσε αξιοπρέπεια σε σχεδόν δύο εκατομμύρια φτωχές οικογένειες. Η παιδεία και η υγεία στη χώρα μας αποτελούν καθολικά δικαιώματα εγγυημένα από το κράτος, τα οποία έχουν εκδημοκρατιστεί όσο ποτέ προηγουμένως στα χρόνια της Επανάστασης. Η ανεργία έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η κοινωνική ασφάλιση είναι καθολική, το 90% των ηλικιωμένων δικαιούχων λαμβάνει τη σύνταξή του. Η Γενική Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνες και έχει λάβει αποφάσεις κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από θέσεις, επώνυμα και κομματική στράτευση. Στη χώρα μας το δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων ασκείται συνεχώς, χωρίς εμπόδια και με υψηλή συμμετοχή, μέσω ενός ασφαλούς και διαφανούς αυτοματοποιημένου εκλογικού συστήματος.

Ο Λαός και η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπενθυμίζουν στην Ισπανική Κυβέρνηση ότι ο κυρίαρχος και ανεξάρτητος χαρακτήρας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας μας κατακτήθηκε μέσω μίας σύνθετης απελευθερωτικής διαδικασίας που κορυφώθηκε με την οριστική απέλαση των αυτοκρατορικών δυνάμεων των εισβολέων εδώ και διακόσια σχεδόν χρόνια.

Από την πατρίδα του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, θα συνεχίζουμε να υψώνουμε τη φωνή και να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες για να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη ιερή ανεξαρτησία του λαού της Βενεζουέλας μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματός και των νόμων μας, χωρίς την παρέμβαση ιμπεριαλιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων και υποταγμένων κυβερνήσεων με απελπισμένη αποικιοκρατική νοσταλγία.

Καράκας, 25 Ιανουαρίου 2018