Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η επιστροφή του Ραφαέλ Κορέα


Ένα μήνα ακριβώς πριν το δημοψήφισμα στο Εκουαδόρ, ο ηγέτης της Revolución Ciudadana” (Επανάσταση των Πολιτών) επιστρέφει για να ηγηθεί της εκστρατείας απόρριψης των τριών από τα επτά ερωτήματα που τίθενται από τον Λενίν Μορένο και προτίθενται να μεταρρυθμίσουν σημαντικά προγράμματα της Επανάστασης των Πολιτών.

Ο Ραφαέλ Κορέα δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι με το συνταγματικό δημοψήφισμα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση προτίθεται να πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα προκειμένου να αναλάβει τρεις κρατικές λειτουργίες.

"Το κράτος δικαίου έχει τελειώσει και υπάρχει κράτος ντε φάκτο, το δημοψήφισμα επιχειρεί ένα “βελούδινο” πραξικόπημα που δίνει στον πρόεδρο – ερώτημα δύο του δημοψηφίσματος - τέσσερις από τις πέντε λειτουργίες του κράτους".


Στις 10 Ιουλίου του 2017 ο πρώην πρόεδρος έφυγε για το Βέλγιο για να εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες με την σύζυγό του Άν Μαλέρμπε, για να αναπληρώσει την οικογενειακή απουσία των 10 χρόνων της προεδρίας και της ηγεσίας στην Επανάσταση των Πολιτών. 

“Η οικογένειά μου θυσίασε τόσα πολλά αυτά τα χρόνια και πρέπει να της τα επιστρέψω”, είχε δηλώσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κίτο. Όταν ο οικονομολόγος έφυγε για την Ευρώπη, τα πράγματα με τον τον προερχόμενο από τον ίδιο πολιτικό χώρο (Alianza Pais / AP) Λενίν Μορένο ήδη δεν πήγαιναν καλά. “Αγαπητοί σύντροφοι, να προσέχετε την χώρα, να προσέχετε την επανάσταση”, είχε πει στους εκατοντάδες οπαδούς του που πήγαν να τον αποχαιρετήσουν.

Σήμερα, έξι μήνες μετά, ο Ραφαέλ Κορέα θα επιστρέψει στη χώρα του στα πλαίσια της εκστρατείας του “ΟΧΙ” στα τρία από τα επτά ερωτήματα για την αλλαγή συνταγματικών διατάξεων που θέτει ο Μορένο.

Τα ερωτήματα: 2. Για τον περιορισμό εκλογής για μια μόνο θητεία , 3. Tον διορισμό του Συμβουλίου Συμμετοχής και Κοινωνικού Ελέγχου από την εκτελεστική εξουσία και 3. Κατάργηση του Οργανικού Νόμου για την αποφυγή κερδοσκοπίας στην αξία γης και φόρων, γνωστό ως Νόμο Υπεραξίας”, επιχειρούν να μεταρρυθμίσουν σημαντικές κατακτήσεις των πολιτών, που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου.

Γι' αυτό, η δεξιά του Εκουαδόρ υποστηρίζει το δημοψήφισμα, πραγματοποιώντας σταυροφορία υπέρ του “ΝΑΙ”, ιδιαίτερα στα τρία σημεία που υπάρχει η σύγκρουση.

Σε συνέντευξη του και στη συνέχεια μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο ηγέτης της λατινοαμερικάνικης αριστεράς ανακοίνωσε θα έφτανε στο Εκουαδόρ την Πέμπτη 4 Γενάρη.

Ακριβώς έναν μήνα πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Φλεβάρη και στις οποίες καλούνται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι, κάτοικοι του Εκουαδόρ.

Ο Ραφαέλ Κορέα είναι σήμερα από τους πιο επικριτικούς της κυβέρνησης Μορένο, ο οποίος μετά την ανάληψη της εξουσίας τον περασμένο Μάη άλλαξε ριζικά τις ιδεολογικές του θέσεις. Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνει ο πρώην πρόεδρος κατηγορώντας την σημερινή κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ιστορικής δεξιάς.

“Θα δώσουμε τον αγώνα”, δηλώνει ο οικονομολόγος στα κοινωνικά δίκτυα, αποφασισμένος να ηγηθεί της νίκης του “ΟΧΙ” στα τρία προαναφερόμενα ερωτήματα.

“Πρέπει να δώσουμε την μάχη στις 4 Φλεβάρη, την μάχη της ενημέρωσης, είναι πολύ δύσκολο να ενημερώσουμε, υπάρχει μία μιντιακή ασπίδα”, κατήγγειλε ο Ραφαέλ Κορέα, τονίζοντας ότι βιομήχανοι, κομματοκρατία, ΜΜΕ, τράπεζες και κυβέρνηση, με μια φωνή προωθούν το “ΝΑΙ” και στα επτά ερωτήματα.