Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Μπορεί η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να συμμετάσχει στις εκλογές;

TELESUR

Αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τον λαό της Βενεζουέλας να μην εμφανιστεί στις προεδρικές εκλογές που συγκάλεσε η Εθνική Συντακτική Συνέλευση για το πρώτο τετράμηνο του 2018.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας θα μπορεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, παρά τον αποκλεισμό της αυτοαποκαλούμενης Τράπεζας Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), καθώς πρόκειται για ένα συνασπισμό πολιτικών οργανώσεων που έχουν ήδη ανανεώσει την υποψηφιότητά τους και προσπαθούσαν να θέσουν δυο φορές υποψηφιότητα.

Οι συμμαχίες της αντιπολίτευσης Un Nuevo Tiempo, Avanzada Progresista, Copei y Movimiento Al Socialismo θα μπορούν να εγγραφούν στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας και να παρουσιάσουν τον υποψήφιό τους για τις εκλογές, που θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία για την περίοδο 2019-2025.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κόμματα Primero Justicia (PJ) και Acción Democrática (AD) ξεκίνησαν το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, μια διαδικασία επικύρωσης - η οποία διήρκεσε δύο ημέρες- και η οποία ζητήθηκε από την πληρεξούσια Εθνική Συντακτική Συνέλευση (ANC) προκειμένου να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα πριν από το Μάιο. «Ζητήσαμε από τους βενεζουελάνους να μας συνοδεύσουν, να βγούμε στους δρόμους για να επικυρώσουμε τα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο βουλευτής Τόμας Γκουανίπα, γενικός γραμματέας του Primero Justicia, ένα από τα κόμματα που θα υποβάλουν εκ νέου την εγγραφή τους στην εκλογική εξουσία.

Το κόμμα Accion Democratica (AD), ο παλαιότερος σχηματισμός της χώρας, και το Primero Justicia (PJ), όπου είναι μέλος ο δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία Ενρίκε Καπρίλες υποβλήθηκαν σε αυτή την διαδικασία πιστοποίησης που διοργανώθηκε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) με βάση το διάταγμα της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης.
Με την επικύρωση των Primero Justicia (PJ) και Acción Democrática (AD) και τη συμμετοχή των συμμαχιών της αντιπολίτευσης Un Nuevo Tiempo, Advanced, COPEI και το Movimiento Al Socialismo, το μεγάλο φάσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορεί να συμμετάσχει πλήρως στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας.

Οι τομείς της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να απέχουν

Ωστόσο, διάφορα στελέχη της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τον λαό της Βενεζουέλας να μην συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν από την Εθνική Συντακτική Συνέλευση, μια ενέργεια για την οποία είχε ενημερώσει ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο πρόσφατα κατήγγειλε ότι η δεξιά της Βενεζουέλας σκοπεύει να μη συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, κάτι που θα οδηγούσε σε αποχή και σε μια απόπειρα εναντίον του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας δημοσκοπήσεων και πολιτικών επιστημών Datincorp, Χεσούς Γία το μέτρο αυτό της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης οφείλεται στο γεγονός πως αυτή την στιγμή δεν έχει ηγέτες ή πολιτικά κόμματα που να είναι επαρκώς αξιόπιστα για τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τον Γία, ο πιο αξιόπιστος αντίπαλος είναι ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος είναι αποκλεισμένος και έχει εννέα ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει και τις 20 μονάδες.

Σε μια πιο περιορισμένη πολιτική σκηνή, με μόνο τους υποψηφίους που μπορούν να συμμετέχουν, αυτοί με το μεγαλύτερο βάρος είναι οι έμπειροι πολιτικοί Χένρυ Ράμος Αλούπ (AD) και Χέρνυ Φαλκόν (Avanzada Progresista), αλλά κανείς δεν ξεπερνά τις 3 μονάδες. Ενώ ο σημερινός Πρόεδρος της Βενεζουέλας και υποψήφιος διατηρεί τις 20 μονάδες.

Η Εθνική Συντακτική Συνέλευση κάλεσε για προεδρικές εκλογές για το πρώτο τετράμηνο του χρόνου, με σκοπό μέσω της ψηφοφορίας να αμβλυνθούν οι πολιτικές διαφορές της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης απέρριψαν τις εκλογές, όπως και διάφορες δεξιές κυβερνήσεις της περιοχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Ομάδας της Λίμα.

Τα κλειδιά για το λόγο που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απαγορεύει τη διπλή υποψηφιότητα

Η αντιπολιτευτική MUD ήταν έτοιμη να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, ωστόσο στους κόλπους της υπάρχουν διάφορα μεμονωμένα κόμματα που είχαν επικυρώσει την υποψηφιότητά τους τον περασμένο χρόνο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέταξε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να αποκλείσει από τη διαδικασία ανανέωσης υποψηφιότητας των κομμάτων, που συγκλήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, την αυτοαποκαλούμενη MUD, Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας, για να αποφευχθεί η διπλή υποψηφιότητα.

Η διαταγή του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επιβλήθηκε την Πέμπτη στη MUD οφείλεται στο ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβάνει οργανισμούς όπως οι Un NuevoTiempo (UNT) ή Avanzada Progresista (AP), με ανανεωμένη υποψηφιότητα, και άλλους όπως οι Primero Justicia (VP), Voluntad Popular (VP) ή Acción Democrática (AD) των οποίων οι υποψηφιότητες ακόμα δεν έχουν ανανεωθεί.

Η MUD έκανε την εγγραφή της στη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο και μερικά κόμματα συνασπισμένα σε αυτή, κάλεσαν να προσέλθουν στη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται κατόπιν εντολής της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης (ANC).

«(Αλλά) στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία δεν επιτρέπεται κάποιος να είναι υποψήφιος δύο διαφορετικών κομμάτων ταυτόχρονα, επειδή, παρόλο που τα δύο κόμματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμπίπτουν σε μερικά σημεία του προγράμματός τους, πάντα θα υπάρχουν διακρίσεις που καθιστούν την πρακτική αυτή αντιδεοντολογική και μη λειτουργική» είπε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του.

Η ηθική του στρατευμένου

Η Δικαστική Εξουσία τονίζει ότι ενδιαφέρεται να προωθήσει την «ηθική, το σεβασμό και την πειθαρχεία» σε αυτές τις ομάδες. «Αυτή η απαγόρευση σχετικά με τα στρατευμένα άτομα ως μέλη μίας συγκεκριμένης οργάνωσης, σημαίνει ότι δεν μπορούν να εμφανίζονται στις λίστες δυο κομμάτων, επειδή αυτό αναπόφευκτα έχει ως αποτέλεσμα την ακυρότητα μίας εκ των δύο οργανώσεων λόγω παρατυπίας».

Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να χορηγήσει περίοδο έξι μηνών για τον εκ νέου προγραμματισμό του χρονοδιαγράμματος για την ανανέωση υποψηφιότητας των πολιτικών σχηματισμών.

Επίσης επιβεβαίωσε: «Κάθε κόμμα που δεν συμμορφώνεται με τη διαδικασία ανανέωσης της εγγραφής του ενώπιον του τακτικού εκλογικού οργάνου, δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε καμία εκλογική διαδικασία με δημοτικό, περιφερειακό ή εθνικό χαρακτήρα».