Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Η Βολιβία μειώνει τους δείκτες βρεφικής θνησιμότητας και υποσιστισμού


Πηγή: Telesurtv.net

Μέσα από κοινωνικά προγράμματα όπως το Χουάνα Ασουρντούι, έχει πετύχει να μειώσει τη βρεφική θνησιμότητα και τον υποσιτισμό κατά περισσότερο από 50%.

Η Υπουργός Υγείας του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, Αριάνα Καμπέρο, ξεχώρισε τα επιτεύγματα που πέτυχε η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, παρουσιάζοντας την μείωση της βρεφικής θνησιμότητας ως αποτέλεσμα των κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν.


Σύμφωνα με την Καμπέρο, από το 2008 έως το 2016, ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν για κάθε 1.000 γεννήσεις ζώντων, μειώθηκε από 52 σε 24, το οποίο αντιπροσωπεύει μια μείωση 56%.

Αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στο βοήθημα Χουάνα Ασουρντούι, που εφαρμόστηκε ειδικά για να μειώσει την μητρική και βρεφική θνησιμότητα και τον χρόνιο υποσιτισμό.

Ο δείκτης υποσιτισμού επίσης υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό, μειούμενος κατά 50%, κάτι που δείχνει την σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει τις συνθήκες ζωής των πιο ευάλωτων στρωμάτων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα, από τότε που εφαρμόστηκε το έτος 2009, έχει ωφελήσει περισσότερες από 700.000 γυναίκες και τα βρέφη τους.

Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα βοήθημα 260 δολαρίων, το οποίο επιδρά με θετικό τρόπο σε εγκύους με πενιχρούς πόρους, και επιπλέον περιλαμβάνει ιατρική περίθαλψη και μεταγεννητικό έλεγχο.

Η βολιβιανή κυβέρνηση επίσης δίνει στις εγκύους το Παγκόσμιο Προγεννητικό Επίδομα για τη Ζωή, ένα πακέτο 15 τροφών με υψηλή διατροφική αξία, αξίας 43 δολαρίων.