Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Χόρχε Ροντρίγκες: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά δημοσίων υπαλλήλων της Βενεζουέλας πλήττουν τον ειρηνευτικό διάλογο


Καράκας, 22 Ιανουαρίου - Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά των εφτά δημοσίων υπαλλήλων της Βενεζουέλας αποτελούν σοβαρό χτύπημα στο τραπέζι του ειρηνευτικού διαλόγου ανάμεσα στη Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Χόρχε Ροντρίγκες. 
  Επισήμανε ότι το μέτρο που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί «ακριβές χτύπημα» στο διάλογο που εξελίσσεται στη Δομινικανή Δημοκρατία, στους έξι συνοδούς υπουργούς εξωτερικών και επιπλέον στον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.


«Αποτελεί επίσης ακριβές χτύπημα επειδή ένας από τους συνοδούς, ίσως ο πιο επίμονος σε αυτή τη διαδικασία ειρηνικής αναζήτησης για την επίλυση διαφορών στη Βενεζουέλα είναι μάλιστα πρώην πρωθυπουργός της Ισπανικής Κυβέρνησης. Είναι ένα χαστούκι που έριξαν στον Ροντρίγκεθ Θαπατέρο αυτές οι ελίτ που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε μετάδοση του κρατικού καναλιού της Βενεζουέλας VTV.

Ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο τραπέζι του διαλόγου επιβεβαίωσε ότι αυτές οι κυρώσεις τις οποίες κατήγγειλε γιατί υπακούν επιταγές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δεν θα αποθαρρύνουν τη δημοκρατική τάση του έθνους αλλά θα ενισχύσουν τη θέση να παραμείνει ως μία ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα.

«Ετοιμάστε πένες και κυρώσεις επειδή έρχεται περισσότερη δημοκρατία, έρχονται περισσότερες ψήφοι, έρχονται εκλογές που πρέπει να πραγματοποιηθούν φέτος, και δεν θα μας σταματήσουν ούτε τα γαβγίσματά ούτε οι αιχμηροί κυνόδοντες των ανθυπάτων, των λακέδων της διοίκησης του Τραμπ», δήλωσε ο Ροντρίγκες ο οποίος είναι Υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφόρησης επίσης.

Επισήμανε ότι οι κυρώσεις έγιναν μερικές μέρες αφού ο Υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, Τόμας Σάνον, ταξίδεψε στην Ισπανία για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ισπανικής Κυβέρνησης, Μαριάνο Ραχόι.

Τόνισε επίσης ότι αυτές οι κυρώσεις αποκαλύπτουν τη «νευρικότητα» του έδειξαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην τελευταία συνάντηση για διάλογου στο καραϊβικό νησί, αφού, κατά τη γνώμη του, δεν υπέγραψαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε λόγω πιέσεων που ασκήθηκαν από την πλευρά του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, της βουλευτίνας Ileana Ros-Lehtinen, και «της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ άμεσα».

«Καταλαβαίνουμε πλέον τη νευρικότητα του έδειξαν το απόγευμα της 12ης Ιανουαρίου και όλο το Σάββατο 13. Καταλαβαίνουμε τον ξινό ιδρώτα στο μέτωπό τους. Καταλαβαίνουμε πώς τους έτρεμαν τα χέρια τη στιγμή που ρωτούσαμε γιατί δεν μπορούσαν να υπογράψουν αφού είχαμε φτάσει σε συμφωνία, ποιος δεν τους το επιτρέπει. Ένας από εκείνους μου είπε ότι δεν μπορούσε να μου πει ποιος, αλλά πως εγώ ήξερα ποιος εμπόδιζε την υπογραφή της συμφωνίας», ανέφερε.

Ο Ροντρίγκες εξέφρασε τη λύπη του για τη θέση των αντιπροσώπων της αντιπολίτευσης και τους κάλεσε «να ανακτήσουν κάποια στιγμή την τόλμη και το θάρρος που αντιλαμβανόμαστε ότι έχασαν πριν από πολύ καιρό».