Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Συνελήφθη ιθαγενής ηγέτης στη Γουατεμάλα


Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα, συνελήφθη παράνομα από πράκτορες των δυνάμεων ασφάλειας της Γουατεμάλα η Μαρία Μαγκνταλένα Κουκ Τσοκ. ηγέτης των Μάγιας και υπερασπιστής των δικαιωμάτων της γης και ενδέχεται να προσαχθεί σε δίκη για “καταπάτηση, απειλές και παράνομη παρακράτηση”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η Κουκ συνελήφθη κατά την αποχώρησή της από το δικαστήριο, όπου είχε πάει για να εκτελέσει χρέη μεταφραστή στη γλώσσα “κέτσι” σε μία διεξαγόμενη δίκη.

Από πλευράς της η Κουκ Τσοκ ανέφερε μέσω του λογαριασμού της στα κοινωνικά δίκτυα, ότι της προκάλεσε έκπληξη η αστυνομική ενέργεια, αφού ποτέ δεν ενημερώθηκε ότι εκκρεμεί κάποια κατηγορία εις βάρος της , ούτε προσήχθη σε καμία δίκη.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν καταγγελθεί από μια μονάδα, υποτιθέμενο ιδιοκτήτη ενός αγροκτήματος στο Λίβινγκστον στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας , και με βάση αυτή την καταγγελία εκκρεμούν και ΄άλλες ακόμα συλλήψεις για “καταπάτηση, απειλές και παράνομη παρακράτηση”.

Την αλληλεγγύη τους στη ιθαγενή ακτιβίστρια εξέφρασαν ήδη, μαζικές, κοινωνικές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα , καταγγέλλοντας την αδικαιολόγητη σύλληψη, απαιτώντας από τις αρχές να σεβαστούν την σωματική της ακεραιότητα.  
.Η ακτιβίστρια είναι δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εργάζεται ως μεταφράστρια στο δικαστήριο του δήμου Πουέρτο Μπάριος και είναι αναγνωρισμένη κοινωνική αγωνίστρια στις ιθαγενείς κοινότητες της περιοχής.

Η αδερφή της Μαρία Μαγδαλένα, Αλίσια, δήλωσε ότι “η δικαιοσύνη στο Ιζαμπάλ είναι με την πλευρά των πλούσιων και ενάντια στους ιθαγενείς λαούς, έχουμε υποστεί πολλές αυθαιρεσίες”.