Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Λαϊκή κινητοποίηση υποστήριξης του Λούλα ντα Σίλβα στην Βραζιλία

Πηγή: www.granma.cu

Oι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται εν μέσω κοινωνικών διαμαρτυριών και μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας για την δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα σκάνδαλα διαφθοράς.

Χιλιάδες λαϊκές οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα συγκεντρώθηκαν στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας για να υπερασπιστούν το δικαίωμα του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο Οκτώβριο.


Η 13η Γενάρη καθορίστηκε ως Ημέρα Πανεθνικής Κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκαν και συμμετείχαν σε αυτήν πάνω από 70 εθνικές και διεθνείς οργανώσεις. Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας σειράς εθνικών και διεθνών δράσεων τις επόμενες μέρες, που θα καταλήξει στις 24 Γενάρη, όπου υποστηρικτές του Λούλα Ντα Σίλβα θα ταξιδέψουν στα νότια της χώρας, στο Πόρτο Αλέγρε, όπου θα διεξαχθεί μία δίκη εναντίον του.

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται εν μέσω κοινωνικών διαμαρτυριών και μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα σκάνδαλα διαφθοράς, και πάνω απ όλα όσο αφορά το ένταλμα του γενικού εισαγγελέα κατά του Προέδρου Μίτσελ Τέμερ , που τον οδήγησε στο εδώλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2010) και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της νοτιοαμερικανικής χώρας στις 25 Ιανουαρίου, όπου θα καταγγείλει επίσης την πολιτική δίωξη που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του.