Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Δήμαρχος Σαν Χουάν: Ο Τραμπ ήταν καταστροφή για το Πουέρτο Ρίκο περισσότερο από τον τυφώνα

Carmen Yulín Cruz /Foto: PL
Πηγή: Cubadebate.cu
Η δήμαρχος του Σαν Χουάν, Κάρμεν Γιουλίν Κρους, σε δηλώσεις της το προηγούμενο Σάββατο, χαρακτήρισε καταστροφική τη στάση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στις ζημιές που άφησε ο ισχυρός τυφώνας Μαρία, που πριν 100 ημέρες σάρωσε το Πουέρτο Ρίκο.

«Ο Τραμπ ήταν ασεβής προς το λαό του Πουέρτο Ρίκο και τους πολίτες των ΗΠΑ που άφησαν τα σπίτια τους για να έρθουν να μας βοηθήσουν. Εκεί που χρειαζόταν να είναι γενικός αρχηγός, ήταν γενικός καταστροφέας», δήλωσε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.


«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν ενσαρκώνει τις αξίες του καλού λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε η αξιωματούχος η οποία σε άλλες περιστάσεις έχει εκδηλωθεί κατά της ανταπόκρισης του Λευκού Οίκου στη φυσική καταστροφή που σάρωσε το νησί του Πουέρτο Ρίκο.

Η Κρους δήλωσε ότι ευχαριστεί όλους τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που υποστήριξαν το Σαν Χουάν και το Πουέρτο Ρίκο, αλλά αναγνώρισε ότι το «Ελεύθερο Συνδεδεμένο Κράτος» δεν ανέκαμψε εξολοκλήρου από την καταστροφή.

Η «Μαρία» χτύπησε την επικράτεια του Πουέρτο Ρίκο στις 20 Σεπτέμβρη ως τυφώνας κατηγορίας 4 – με μέγιστο το 5 στην κλίμακα Safir-Simpson – λίγες μέρες αφού πλησίασε ο τυφώνας «Ίρμα», θεωρούμενος από ειδικούς ως το πιο ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο που σχηματίστηκε ποτέ στη λεκάνη του Ατλαντικού και της Καραϊβικής.

Μετά από περισσότερους από 3 μήνες τα βασικά είδη συνεχίζουν να βρίσκονται σε έλλειψη και σχεδόν το μισό νησί δεν έχει ηλεκτρική ενέργεια.

Αν και η επίσημη καταμέτρηση των νεκρών είναι μικρότερη των 100, ανεξάρτητες έρευνες εκτιμούν ότι πέθαναν περισσότερα από 1000 άτομα.

Η Αρχή Ηλεκτρικής ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο διαβεβαιώνει ότι το 69% του ηλεκτρικού δικτύου είναι λειτουργικό, αλλά δεν είναι σαφές πόσα άτομα και εταιρίες λαμβάνουν αυτή την ενέργεια ή πόσο σταθερή είναι η παροχή.

Σύμφωνα με την Κρους, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό μονάδες που παρέχουν υπηρεσίες σε κρίσιμα κέντρα για την ιατρική περίθαλψη και τα νοσοκομεία.

Το Σεπτέμβρη, ο Τραμπ κατέκρινε τη δήμαρχο μέσω του Twitter θεωρώντας ότι έχει δείξει «λίγη ηγετική ικανότητα», ενώ δήλωσε ότι οι πορτορικανοί ήθελαν «να γίνουν όλα από αυτούς».

«Έχει λείψει η ηθική επιταγή που κάθε ηγέτης θα έπρεπε να διαθέτει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι απλό: να κάνει τη δουλειά του. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει δει έναν γενικό αρχηγό ανίκανο να διοικήσει», ανέφερε η Κρους.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφτηκε το Σαν Χουάν στην 3 Οκτώβρη για λίγες ώρες για να αξιολογήσει τις ζημιές που άφησε το μετεωρολογικό φαινόμενο. Ωστόσο, η επίσκεψή του σημαδεύτηκε από διαμαρτυρίες όταν πετάχτηκε χαρτί υγείας σε ένα πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε μια εκκλησία.

Κάτω από το καθεστώς του Ελεύθερου Συνδεδεμένου Κράτους, οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο έχουν υπηκοότητα των ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν όλα τα πολιτικά δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών του εκλέγειν για τον πρόεδρο.