Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

29.000 νέοι από 90 χώρες έχουν σπουδάσει στην ELAM (Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή) της Κούβας

Πηγή: www.acn.cu

Αβάνα, 25/12 (ACN) – Η Λατινοαμερικάνικη Ιατρική Σχολή (La Escuela Latinoamericana de Medicina / ELAM) που ιδρύθηκε από τον Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, έχει εκπαιδεύσει μέχρι τώρα σχεδόν 29.000 γιατρούς από 90 χώρες στις 14 ειδικότητές της, ανέφερε ένας ειδικός αυτού του οργανισμού.

Μιλώντας στο ACN o Λουίς Έστρουτς, ομότιμος καθηγητής της ELAM, επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της κουβανικής Επανάστασης και της σκέψης του Φιντέλ Κάστρο, γιατί αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα εμφανίστηκε στις 15 Νοέμβρη 1999, μετά το πέρασμα δύο τυφώνων από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Η Κούβα έπρεπε να στείλει τότε σε αυτές τις χώρες δύο με τρεις χιλιάδες γιατρούς για να βοηθήσουν και ο ηγέτης της Επανάστασης είπε: ”γιατί δεν εκπαιδεύουμε γιατρούς από αυτές τις χώρες;” , και έτσι έστειλαν νέους από τα πιο απομακρυσμένα μέρη για να εκπαιδευτούν εδώ, σημείωσε ο Έστρουτς.

Στην αρχή χορηγήθηκαν 500 υποτροφίες για την Κεντρική Αμερική, μετά 1.000 και στη συνέχεια 5.000 και 10.000, για τις οποίες πραγματοποιήθηκε ένα σπουδαίο έργο. Αυτό είναι το έργο του Φιντέλ Κάστρο, η ELAM είναι η μοναδική στο είδος της σχολή στον κόσμο που εκπαιδεύει γιατρούς από άλλες χώρες, εντελώς δωρεάν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα δύο τρίτα από τους απόφοιτους είναι καταξιωμένοι στις χώρες που ασκούν ιατρική, δύο από αυτούς είναι υπουργοί Δημόσιας Υγείας, (στην Βολιβία και στην Κόστα Ρίκα), άλλοι υφυπουργοί, επαρχιακοί διευθυντές υγείας και επιστήμονες.

Από το σύνολο των αποφοίτων, το ένα τρίτο έχει κάνει ειδικότητα στις ιατρικές υπηρεσίες της Κούβας και έχουν επιστρέψει στις χώρες τους με τίτλο ιατρικής και ειδικότητα.

Ο ομότιμος καθηγητής της ELAM τόνισε επίσης, ότι το όνειρο του Φιντέλ για εκπαίδευση φτωχών νέων από τις υπανάπτυκτες χώρες εκπληρώνεται και σήμερα υπάρχουν σχεδόν δύο χιλιάδες φοιτητές, όχι μόνο από την περιοχή μας, αλλά από όλες τις ηπείρους και γι αυτό η ELAM έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια σχολή. Μια σχολή, που συνεχίζει να αναπτύσσει την σκέψη του, να τους εκπαιδεύει στις ανθρώπινες αξίες, στην αλληλεγγύη, στη σύνδεση με την κοινότητα, σημείωσε.

Η Κούβα έχει εκπαιδεύσει 1.000 γιατρούς για την Αιτή, 800 για το Ανατολικό Τιμορ, 172 νέους βορειοαμερικανούς, που η πλειοψηφία από αυτούς εξασκούν ιατρική σε φτωχές γειτονιές και προωθούν κοινοτικά προγράμματα. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον αυτών των χωρών. Αυτό δεν το είχε σκεφτεί κανείς την ημέρα που ο Φιντέλ προσέφερε τις πρώτες υποτροφίες στις ΗΠΑ και σήμερα πάνω από 80 νέοι από αυτή την χώρα σπουδάζουν εδώ. 

Επίσης, η Κούβα έχει επίσης δημιουργήσει εννέα σχολές ιατρικής στην Αφρική, με κουβανούς καθηγητές και την κουβανική μέθοδο. ενώ το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα είναι εκείνο της Βενεζουέλας, όπου έχουν αποφοιτήσει 22.000 Κοινοτικοί Ιατροί και περίπου 20.000 σπουδάζουν τώρα.



.