Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συμφώνησαν να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018


Προεδρικές εκλογές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, εκλογικές εγγυήσεις, εποπτεία των εκλογών, αποκήρυξη από την αντιπολίτευση των κυρώσεων κατά της χώρας, δημιουργία κοινωνικής και οικονομικής επιτροπής, συνδιαλλαγή έτσι ώστε να βγει η Εθνοσυνέλευση από το καθεστώς απείθειας και να αναγνωρίσει την Εθνική Συντακτική Συνέλευση (ANC) ήταν οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.


«Είχαμε ήδη συμφωνήσει οι προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν κατά το πρώτο εξάμηνο», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Χόρχε Ροντρίγκες, ο οποίος υπενθύμισε επίσης τις εγγυήσεις και την εποπτεία των εκλογών, δεδομένου μάλιστα ότι η Βενεζουέλα «έχει ένα από τα πιο διαφανή εκλογικά συστήματα στον κόσμο».

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον Ροντρίγκες σε μια συνέντευξη τύπου στην αίθουσα Σιμόν Μπολίβαρ στο Μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας, όπου σχολίασε ότι ο διάλογος προέβλεπε τη συμφωνία η Εθνοσυνέλευση να βγει από το καθεστώς απείθειας και να αναγνωρίσει την Εθνική Συντακτική Συνέλευση για την υποστήριξη της κοινωνικής ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας.

Ένα άλλο από τα συμφωνηθέντα ζητήματα ήταν η δήλωση της αντιπολίτευσης κατά των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βενεζουέλα και η διαμόρφωση μιας κοινωνικής και οικονομικής επιτροπής.

«Ήμασταν λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας στις 12 Ιανουαρίου», υπενθύμισε ο Ροντρίγκες, «και όλως περιέργως η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα, όταν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, και κυνικά λένε ότι τιμωρούν τη Βενεζουέλα για να ευνοηθεί η διαδικασία του διαλόγου».

Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση έκανε περισσότερες από 400 εκκλήσεις για διάλογο στην αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι κάποιες φορές «η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης σηκώθηκε από το τραπέζι και άλλες φορές της επιτέθηκε» και υπογράμμισε ως κύριο εμπόδιο το διχασμό που υπάρχει μέσα στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο, επανέλαβε τη βούληση για διάλογο εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία θα παραστεί στη συνάντηση στις 29 Ιανουαρίου. «Μακάρι η αντιπολίτευση της δεξιάς να μην υποκύψει στις προθέσεις που υπάρχουν στο καρτέλ της Λίμα ή στην διοίκηση του Ντόναλντ Τράμπ ή σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα προτιμούσαν να δουν τη Βενεζουέλα βυθισμένη στη βία. Προτιμάμε την ειρήνη, διάλογο, το σύνταγμα και τις εκλογές», επανέλαβε.

Σημείωσε ότι η κλιμάκωση της βίας που χρηματοδοτήθηκε από την αντιπολίτευση από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο του 2017 με απολογισμό 1.000 τραυματίες και 124 νεκρούς, είχε ως στόχο τις πρόωρες εκλογές, γι αυτό και θεωρεί παράλογο το γεγονός ότι τώρα αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται αντιδημοκρατικές.

«Πόσες φορές κάλεσε ο Ράμος Αλλούπ, ο Ενρίκε Καπρίλες, ο Φρέντυ Γκεβάρα, ο Χούλιο Μπόρχες για διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών;» ρώτησε ο Ροντρίγκες.

Επέκρινε τον ελιγμό τους τώρα για πρόκληση επιθέσεων και αποκλεισμού, επειδή «δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα, καμία πρόταση για τη χώρα, καμία πρόταση για το μέλλον, καμία εκλογική προσφορά».

Πρόσθεσε ότι ο υπερ-συνταγματικός χαρακτήρας της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης έχει αναγνωριστεί από την ίδια την αντιπολίτευση, η οποία συμμετείχε σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. «Και θα την αναγνωρίσουν τώρα, επειδή υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μέλλοντες υποψήφιοι», δήλωσε αναφερόμενος στους Κλαούντιο Φερμίν, Χένρυ Ράμος Αλλούπ και Χένρυ Φαλκόν.

Τόνισε ότι «δεν υπάρχει διάλογος βαθύτερος από αυτόν των εκλογών, επειδή κάθε ψήφος είναι μια λέξη».

Ο Ροντρίγκες όντας επίσης Υπουργός Επικοινωνίας και Πληροφόρησης, διάβασε μια ανακοίνωση στην οποία απορρίπτει τις δηλώσεις της Ομάδας της Λίμα, οι οποίες επιδιώκουν να αποτρέψουν τις προεδρικές εκλογές.

«Και πάλι, αυτές οι κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τη βία, το μίσος, τη μισαλλοδοξία και το θάνατο μεταξύ των Βενεζουελάνων, προωθώντας δρόμους αντίθετους με την δημοκρατική και εκλογική συνύπαρξη ως συνταγματικό μηχανισμό για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και δρώντας κατόπιν των εντολών που εκδίδονται από την Ουάσιγκτον», αναφέρει η δήλωση.