Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Η Ρωσία στενεύει τους δεσμούς με την Κούβα κάτω από τη μύτη των ΗΠΑ


Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τους οικονομικούς περιορισμούς προς την Κούβα, το νησί της Καραϊβικής ενισχύει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

«Όσο αυξάνεται το ρωσικό αποτύπωμα στην Κούβα, μεγαλύτερη θα είναι η απόρριψη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο δύσκολο θα είναι σαν αποτέλεσμα για εταιρίες από τις ΗΠΑ να κάνουν δουλειές εκεί», σχολίασε ο διευθυντής του Κέντρου Λατινικής Αμερικής Άντριεν Αρστ, Τζέισον Μάρτσακ.


Η Κούβα έχει αυξήσει σημαντικά το εμπόριό της με τη Ρωσία: πολλές κρατικές ρωσικές εταιρίες διαπραγματεύονται συμφωνίες με το νησί της Καραϊβικής. Η Κίνα παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Κούβας, αλλά ταυτόχρονα το νησί ενισχύει τους εμπορικούς δεσμούς του με τη Ρωσία, με την οποία συμμάχησε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μόνο κατά το τελευταίο έτος οι ρωσικές εξαγωγές προς την Κούβα αυξήθηκαν κατά 81%. Τον Ιανουάριο, η Ρωσία θα παραδώσει συνολικά 300 νέα αυτοκίνητα Lada για να αντικαταστήσει μερικά από τα παλιά σοβιετικά οχήματα της ίδιας μάρκας, τα οποία συνεχίζουν να απολαμβάνουν μεγάλης δημοφιλίας στην Κούβα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης κρατικής εταιρίας πετρελαίου Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν, διαπραγματεύεται συμφωνία παροχής καυσίμων στην Κούβα για να μετριάσει το ενεργειακό έλλειμμα λόγω της κρίσης στη Βενεζουέλα, τον μεγαλύτερο τους προμηθευτή υδρογονανθράκων.

Άλλη ρωσική εταιρία, η Sinara, έστειλε τον Νοέμβριο τις πρώτες 75 ατμομηχανές ως τμήμα παραγγελίας αξίας 190 εκατ. δολαρίων. Επίσης η εταιρία Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZhD), κρατικής ιδιοκτησίας, διαπραγματεύεται συμφωνία 2,2 δισ. δολαρίων για να ανανεώσει τις κουβανικές υποδομές και να κατασκευάσει μια νέα γραμμή υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στην Αβάνα και τη λουτρόπολη του Βαραδέρο.

Από την πλευρά της, η διακυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ έχει απαξιώσει όλη τη δουλειά του Μπαράκ Ομπάμα – ο οποίος προς το τέλος της θητείας του ελαστικοποίησε το εμπάργκο προς την Κούβα – χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο ως «βάναυσο καθεστώς».