Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

725 θύματα αστυνομικής καταστολής επί κυβέρνησης Μάκρι στην Αργεντινή

Πηγή: Telesurtv.net

Η Συντονίστρια κατά της Αστυνομικής και Θεσμικής Καταστολής (CORREPI) παρουσίασε την έκθεσή της και αποκάλυψε ότι σε 721 ημέρες της κυβέρνησης του Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή υπήρξαν 725 νεκροί, κάτι που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο ως μια από τις πιο καταπιεστικές στην ιστορία της Αργεντινής.

«Διανύουμε την πιο καταπιεστική περίοδο από το 1983. Υπήρξαν άλλες χρονιές εξαιρετικά σκληρές όπως το 2000 ή το 2008, αλλά αυτή η κατασταλτική κλιμάκωση είναι πρωτοφανής. Για πρώτη φορά ξεπερνάμε το όριο του ενός θανάτου ημερησίως από “εύκολο πάτημα της σκανδάλης” ή βασανιστήρια», είπε η επικεφαλής της CORREPI, Μαρία ντελ Κάρμεν Βερντού, και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί δεν βάζουν ένα φρένο και αυτό είναι ανησυχητικό.


Η Βερντού πρόσθεσε ότι στην έκθεση του 2016 υπάρχουν καταγραμμένα 200 περιστατικά λιγότερα από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα ότι διαπράχτηκαν και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι το 2018 εξαιτίας της καταστολής πάνω σε οργανωμένα λαϊκά κινήματα.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Πλατεία του Μάη, στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες, παρουσία συγγενών των θυμάτων της βίας.

Η Βερντού θύμισε: «Όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση του Cambiemos, φανταζόμασταν ένα σκηνικό πολύ λίγο ενθαρρυντικό, γιατί για πρώτη φορά όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί πέρασαν στην ίδια πολιτική δύναμη.