Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Nέα νίκη της Κούβας στον ΟΗΕ ενάντια στον αποκλεισμό των ΗΠΑ


Κούβα, 1η Νοέμβρη 2017 – Μια ευρεία υποστήριξη στα Ηνωμένα Έθνη έλαβε την Τετάρτη 1η Νοέμβρη η κουβανική έκθεση «Αναγκαιότητα να τεθεί τέλος στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά της Κούβας», λαμβάνοντας 191 ψήφους υπέρ, 2 κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) και 0 αποχές.

Η διεθνής κοινότητα με την ψήφο της, στα πλαίσια της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε μια έντονη απόρριψη της άδικης και απάνθρωπης πολιτικής που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας για σχεδόν έξι δεκαετίες.


Πριν από την ψηφοφορία, εκπρόσωποι πολλών χωρών, καθώς και οι κύριες περιφερειακές και διεθνείς ομάδες και μπλοκ, κατήγγειλαν τον παράνομο αποκλεισμό που παραβιάζει το διεθνές δίκαίο και την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, θεωρώντας επίσης, ότι αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Κουβανικού λαού, και πλήττει επίσης την κυριαρχία των χωρών που σκοπεύουν να διατηρήσουν φυσιολογικές οικονομικές, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το νησί.

Το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά απείχαν μη ψηφίζοντας κατά της πρότασης μετά από 24 χρόνια. Στην ομιλία της η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, είπε ότι αλλάζουν αυτή την απόφαση καθώς ο λαός των ΗΠΑ είχε μιλήσει εκλέγοντας έναν νέο πρέοδρο (τον Τραμπ) ο οποίος υποστήριζε τον αποκλεισμό. Περιέγραψε τη συζήτηση σχετικά με τον αποκλεισμό των ΗΠΑ ως "πολιτικό θέατρο" και πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ψήφιζε υπέρ της συνέχισης του αποκλεισμού από αλληλεγγύη προς τον κουβανικό λαό.

Η επικεφαλής της κουβανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιδάλ, χαρακτήρισε αυτά τα σχόλια ως ασεβή προς τα Ηνωμένα Έθνη και προσβλητικά προς την Κούβα. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, καταδίκασε τη δήλωση της Χέιλι ως "προσβλητική και παρεμβατική" και χαρακτήριζε το εμπάργκο "πράξη γενοκτονίας" και "εμπόδιο στην ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Κούβα σε 81 χώρες του Νότου".

(Cubaminrex)