Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Η Βενεζουέλα απορρίπτει την φυγή του Freddy Guevara στην Πρεσβεία της Χιλής


Καράκας, 5 Νοεμβρίου AVN.- Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Tareck El Aissami, και ο υπουργός Εξωτερικών Jorge Arreaza έκαναν δηλώσεις αυτήν την Κυριακή σχετικά με την καταγγελία της φυγής του δεξιού πολιτικού Freddy Guevara στην πρεσβεία της Χιλής στη Βενεζουέλα, μετά από αίτημα που έστειλε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) στη Συντακτική Εθνοσυνέλευση σχετικά με την άρση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας.

Ο Guevara, βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης σε κατάσταση παραβίασης καθηκόντων, και μέλος του κόμματος Voluntad Popular, κατηγορείται για συσχέτιση, συνεχιζόμενη δημόσια υποκίνηση και χρήση εφήβων στην τέλεση εγκλημάτων. Ήταν μέλος της ομάδας που άσκησε πίεση φέτος ενώπιον διεθνών φορέων, προκειμένου να προωθηθεί η παρέμβαση ενάντια στη Βενεζουέλα, προωθώντας παράλληλα το αποτρόπαιο σχέδιο μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, το οποίο άφησε πίσω 124 νεκρούς και πολλές υλικές ζημιές. 

Μέσω Twitter, ο Arreaza είπε: «Μερικοί είναι πολύ γενναίοι, όταν καλούν και προκαλούν τη βία, την καταστροφή και τον θάνατο, αλλά όταν απονέμεται δικαιοσύνη, φεύγουν με ντροπιαστική δειλία».

Εν τω μεταξύ, ο El Aissami συνέδεσε τον Guevara με τον Paul Schäfer Schneider, ιδρυτή του γερμανικού μεταναστευτικού θύλακα στη Χιλή που ονομάζεται Colonia Dignidad. Αυτός ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τη μυστική αστυνομία της χώρας ως κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Augusto Pinochet. Υπήρξαν καταγγελίες για παιδεραστία, ανθρωποκτονία, κακοποίηση και βασανιστήρια για αυτό το μέρος.

«Φαίνεται ότι η Χιλή μπορεί ήδη να υπολογίζει σε έναν νέο διευθυντή της Colonia Dignidad. Έρχεται με καινοτόμες τρομοκρατικές μεθόδους. Freddy Schäfer Guevara», δήλωσε ο El Aissami στο Twitter.

Αυτό το Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής ενημέρωσε - μέσω ανακοινωθέντος - ότι η κυβέρνησή χορήγησε στον Guevara την ιδιότητα του επισκέπτη στην πρεσβεία του στο Καράκας. Επιπλέον, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (Psuv) και βουλευτής της συντακτικής συνέλευσης, Diosdado Cabello, περιέγραψε ως δειλή την αίτηση για προστασία που υπέβαλε ο Guevara στη διπλωματική έδρα.

Στο Twitter δήλωσε ότι μετά την προώθηση σοβαρών πράξεων, βίας και τρομοκρατίας, «φεύγει τώρα, αφήνοντας τους μόνους».

«Ο δειλός Freddy Guevara, που ώθησε νέους στη βία, την τρομοκρατία και τον θάνατο, τώρα φεύγει, τους αφήνει μόνους, κρύβεται, τι κρίμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι με αυτή τη δράση αποδεικνύεται η ανευθυνότητα του ακροδεξιού ηγέτη.

Από τον αλαζονικό Freddy Guevara που έλεγε ότι λίγες είναι οι ώρες του καθεστώτος, μας έμειναν μόνο τα ίχνη από τη δειλία του, καθώς δεν αναλαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών του!

- Diosdado Cabello R (@dcabellor) 5 Νοεμβρίου 2017

Ο Guevara εμφανίζεται σε αρκετές φωτογραφίες και βίντεο να υποστηρίζει φέτος τις βίαιες ομάδες και να τις παροτρύνει σε αξιόποινες πράξεις που αποσκοπούσαν να απαξιώσουν τα όργανα δημόσιας τάξης που έθεταν σε περιορισμό τον βανδαλισμό.