Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Διακήρυξη του Καράκας - Σχέδιο Δράσης (Μέρος 3ο)


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣ - Διεθνής Διάσκεψη “Είμαστε Όλοι Βενεζουέλα



Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Προτείνεται η πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων ανά τομέα (καλλιτέχνες, διανοούμενοι και πολιτικοί, μεταξύ άλλων) και πολιτιστικές εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα στη Βενεζουέλα και στον κόσμο, οργανωμένες από τις αλληλέγγυες δομές, προσδίδοντάς τους έναν ευρύ και συμμετοχικό πολιτιστικό χαρακτήρα, με στόχο να φτάσουν σε διάφορο κοινό και τμήματα της κοινωνίας.
Επίσης, να δημιουργήσουμε μια προοδευτική πολιτιστική πλατφόρμα (δημιουργοί και καλλιτέχνες) που έρχεται σε αντίθεση με την ηγεμονική κουλτούρα της αυτοκρατορίας. Να ενθαρρύνουμε τη φιλία των παιδιών όλου του κόσμου, μέσω της πραγματοποίησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στις οποίες τα ίδια θα φτιάχνουν σκίτσα ή θα γράφουν γράμματα αγάπης και ελπίδας, που θα απευθύνονται στα παιδιά της Βενεζουέλας.


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καλωσορίζουμε την πρόταση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο για τη δημιουργία μιας Εκδοτικής βάσης ή Βιβλιοθήκης με το όνομα «Όλοι είμαστε Βενεζουέλα», που θα προσανατολίζεται στη διάδοση της γνώσης, μέσω βιβλίων, φυλλαδίων, οπτικό-ακουστικού υλικού σχετικά με την πραγματικότητα της Βενεζουέλας στον κόσμο.

ΜΟΡΦΩΣΗ
Προτείνεται η δημιουργία ενός Ινστιτούτου Επιμόρφωσης πάνω στην Σκέψη της Λατινικής Αμερικής, με στόχο την παραγωγή και διάδοση της χειραφετημένης γνώσης. Καθώς και μια Σχολής επιμόρφωσης λαϊκού κόσμου, με στόχο την διαμόρφωση ενός λόγου που θα μας κάνει να κερδίσουμε την μάχη των ιδεών, θα μας κάνει να κερδίσουμε τον πόλεμο.

ΣΥΝΟΡΑ
Να γίνουν συναντήσεις με τους γείτονες στα σύνορά μας, που να ενισχύσουν το δίκτυο αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα, ειδικά με την Κολομβία και τη Βραζιλία.

ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Να οικοδομήσουμε τον συντονισμό των κινημάτων αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα με τον αυτόχθονα πληθυσμό που μας υποστηρίζει, καθώς επίσης και με τα φεμινιστικά κινήματα της Αμερικής.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Να απαιτήσουμε από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OEA), ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και η Ευρωπαϊκή Ένωση να σεβαστούν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού της Βενεζουέλας και να πάψουν με τον επεμβατισμό τους, ξεκινώντας με την αποστολή επιστολών και μηνυμάτων από τα κοινωνικά δίκτυα σε επίσημους λογαριασμούς, εκ μέρους των κοινωνικών κινημάτων, προσωπικοτήτων, δημιουργών κλπ.
Επίσης, προτείνεται να ενώσουμε τις δυνάμεις και να συνδεθούμε με τις παγκόσμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις στις χώρες μας στους διάφορους διεθνείς χώρους συνάντησης: Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Έθνη, Διεθνής Οργανισμός Εργασίας και στα Όργανα συνεργασίας της Mercosur.


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
  • 18/09/ έως 10/10/2017: Δημόσιος διαγωνισμός αφισών «Αλληλεγγύη με την Βενεζουέλα», οι οποίες να εμπεριέχουν συμβολικά στοιχεία που να αντιπροσωπεύουν την αλληλεγγύη με την Μπολιβαριανή Επανάσταση. Θα επιλεχθούν τρεις νικητές που θα εκθέσουν τα έργα τους στη Διεθνή Συνέλευση των Λαών (που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2018, στο Καράκας). Η πρώτη θέση θα έχει ως βραβείο το γύρο της Βενεζουέλας για μια εβδομάδα.
  • 21/09/2017: Γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ειρήνη, πραγματοποιώντας δραστηριότητες για την ειρήνη και την αλληλεγγύη με την Βενεζουέλα.
  • 23/09/2017: πραγματοποίηση πολιτικής εκδήλωσης στο Σαν Βισέντε και Γραναδίνας, υπεράσπισης της Βενεζουέλας.
  • 27/09/2017: πραγματοποίηση δημόσιων διαδηλώσεων στο Καράκας και σε άλλες πόλεις του κόσμου, οργανωμένες από το κίνημα αλληλεγγύης για την υποστήριξη του διαλόγου στην Βενεζουέλα.
  • Από τον Οκτώβρη και μετά: κινητοποίηση αλληλεγγύης σε κάθε διεθνές γεγονός, ενάντια στις απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καταγγέλλοντας τις επιθέσεις στο λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στους διάφορους διεθνείς χώρους συνάντησης: Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στα Εκατό Χρόνια της Επανάστασης, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Διαβούλευσης για την Ειρήνη, στο Βιετνάμ.
  • Από 2 έως 14/10/2017: πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε διεθνές επίπεδο σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν, πριν από τις εκλογές Κυβερνητών στη Βενεζουέλα, στις οποίες να μιλάμε ευρέως για αυτήν την εκλογική διαδικασία (που υποδηλώνει την πλήρη δημοκρατία που υπάρχει στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας), κάνοντας χρήση των μέσων, δικτύων και προφίλ.
  • Από 5 έως 08/10/2017: πραγματοποίηση μιας Παγκόσμιας Ημερίδας κινητοποίησης και αλληλεγγύης στους δρόμους, με τον τίτλο «Όλοι είμαστε Βενεζουέλα», που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων δράσεων, την επίσκεψη στις Πρεσβείες των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας την επιθετικότητα ενάντια στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.
  • Από 6 έως 07/10/2017: πραγματοποίηση στα Μπαρμπάντος της «Σύσκεψης για την Ειρήνη στην Καραϊβική», εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας, όπου εξερράγη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν 76 νέοι κουβανοί, δολοφονώντας τους (η ιδέα είναι να σταθεροποιηθεί ένα κίνημα ειρήνης στην Καραϊβική).
  • Από 8 έως 12/10/2017: συμμετοχή, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε από τον Πρόεδρο Έβο Μοράλες, στις εκδηλώσεις που οργανώνονται προς τιμήν των 50 χρόνων από τη θυσία και την κληρονομιά του Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα, στη Βολιβία-Σάντα Κρους, στο Μπαγιε Γκράντε.
  • 12/10/2017: πραγματοποίηση Παγκόσμιας Ημερίδας για τη Βενεζουέλα, με αφορμή την Ημέρα Αντίστασης των Αυτόχθονων Λαών, που οργανώνονται από τις Διπλωματικές Αποστολές της Βενεζουέλας στον κόσμο. Επίσης, θα γίνουν κινητοποιήσεις προς τις διπλωματικές αποστολές των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο, καταγγέλλοντας την επεμβατική τους πολιτική.
  • Από 14 έως 22/10/2017: συμμετοχή στο 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, παρουσιάζοντας την περίπτωση της Βενεζουέλας στο Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο, καθώς και την οργάνωση ενός αφιερώματος για τη Βενεζουέλα, ενώνοντας τις αντιπροσωπείες διαφόρων χωρών.
  • 16/10/2017: πραγματοποίηση εκδήλωσης σε όλες τις χώρες στις 16 κάθε μήνα, με στόχο την καταδίκη της αποικιοκρατίας στην Δική μας Αμερική, της τρομοκρατίας στη Βενεζουέλα και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
  • Από 26 έως 30/10/2017: συμμετοχή στην Συνέλευση των Λαών της Καραϊβικής, που συγκαλείται στη Δομινικανή Δημοκρατία.
  • Από 27 έως 28/10/2017: πραγματοποίηση μιας Συνάντησης Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα. Προτείνεται για τους επόμενους έξι μήνες να γίνου τρεις μεγάλες δράσεις. Η πρώτη το μήνα Οκτώβριο με καλλιτέχνες, η δεύτερη το μήνα Δεκέμβριο με θρησκευτικές ομάδες και η Τρίτη το μήνα Φλεβάρη με ακαδημαϊκούς.
  • Από 14 έως 18/11/2017: πραγματοποίηση Συνάντησης του Ημισφαιρίου για το Αγώνα ενάντια στις Πολυεθνικές και τον Νεοφιλελευθερισμό και υπέρ της Δημοκρατίας και την Ενοποίηση της ηπείρου, στην πόλη του Μοντεβιδέο.
  • Από 6 έως 10/12/2017: πραγματοποίηση της Μπολιβαριανής Δια-θρησκευτικής Συνάντησης στο Καράκας. Εκδήλωση όπου θα προσκληθούν περίπου είκοσι θρησκευτικές προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής. Κατά τη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί ένας Οικουμενικός Γιορτασμός, στο Στρατόπεδο Μοντάνια, παράλληλα με συναντήσεις, ανταλλαγές απόψεων και περιοδείες για την υποστήριξη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, της Κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.
  • Από 8 έως 10/12/2017: συμμετοχή στην Ανοιχτή Παγκόσμια Σύσκεψη ΕΙΤ, Ενάντια στον Πόλεμο και την Εκμετάλλευση ΕΙΤ, που θα γίνει στην Αλγερία. Ο οργανισμός αυτός έχει δηλώσει αλληλέγγυος με τους εργαζόμενους και το λαό της Βενεζουέλας.
  • 20/12/2017: καθιέρωση της 20ης Δεκέμβρη ως «Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ιμπεριαλισμού», εις μνήμην της εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παναμά, το 1989.
  • Όλο το Δεκέμβρη: Να χρησιμοποιήσουμε τους συμβολισμούς των γιορτών των Χριστουγέννων για να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα, που να αντιτίθεται στη διεθνή επιθετικότητα. Μια εκστρατεία για την ειρήνη (για παράδειγμα, μπορεί να είναι «η Βενεζουέλα θέλει την ειρήνη»).
  • Μάρτης-Απρίλης του 2018: πραγματοποίηση της Συνάντησης Αλληλεγγύης στις Βρυξέλλες του Βελγίου.
  • Μάρτης του 2018: πραγματοποίηση της Παγκόσμιας Συνάντησης Λαϊκών Οργανώσεων στο Καράκας.
(Τέλος 3ου και τελευταίου μέρους)