Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΤΕΛΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ της 2ης Μπριγάδας “Στα μονοπάτια του Τσε” - Οκτώβρης 2017 (+video)

Το σχέδιο του τελικού ψηφίσματος της μπριγάδας που εγκρίθηκε στο κλείσιμο των εργασιών της, συντάχθηκε από ομάδα μπριγαδιστών (ΗΠΑ, Καναδάς, Χιλή, Αργεντινή, Γουινέα, Ελλάδα και Ιταλία). Η μεγαλύτερη εθνική αντιπροσωπεία στην μπριγάδα ήταν οι ΗΠΑ (67), ακολουθούμενη από την Κολομβία (55) και Αργεντινή (30). Το σύνολο των Ευρωπαίων μπριγαδιστών ήταν 38, με μεγαλύτερες αντιπροσωπείες την Ελλάδα (13) και την Ιταλία (9).

ΤΕΛΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ της 2ης Μπριγάδας “Στα μονοπάτια του Τσε” - Οκτώβρης 2017 

Οι 228 συμμετέχοντες στη 2η Διεθνή Μπριγάδα Εθελοντικής Δουλειάς και Αλληλεγγύης με την Κούβα “Στα μονοπάτια του Τσε”, προερχόμενοι από 22 χώρες, αποδίδουμε τιμής στον Ηρωικό Αντάρτη, στην 50η επέτειο της πτώσης του στη μάχη. Ο Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, είναι ο αιώνιος εμπνευστής των επαναστάσεων και των κοινωνικών μετασχηματισμών σε όλο τον κόσμο και όλων εκείνων που με το παράδειγμα και την θυσία του αγωνίστηκαν για την χειραφέτηση της Δικής μας Αμερικής. Εμπνεόμαστε επίσης από την κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους.

Λίγο πριν την άφιξή μας, το νησί δοκιμάστηκε από τις επιπτώσεις των τυφώνων Ίρμα και Μαρία. Επιθυμούμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους αδερφούς λαούς και στις κυβερνήσεις της Μπαρμπούδα, της Κούβας, της Ντομινίκα, των Παρθένων Νήσων και Ανγκούγια, του Πουέρτο Ρίκο, της Δομινικανής Δημοκρατίας, του Σαν Μαρτίν, των νησιών της Καραϊβικής που επλήγησαν. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στο λαό και την κυβέρνηση του Μεξικό για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις υλικές ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό. Είμαστε ευγνώμονες για την βοήθεια που προσέφερε η κουβανική κυβέρνηση σε αυτές τις χώρες συνεισφέροντας στην διαδικασία αποκατάστασης. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την λύπη μας για τα πάνω από 50 θύματα της επίθεσης που έγινε την 1η Οκτώβρη στην πόλη Λας Βέγκας των ΗΠΑ.

Είμαστε μάρτυρες του αγώνα και της αντίστασης του λαού του Μαρτί και του Φιντέλ στις συνεχείς επιθέσεις που πραγματοποιούν οι διάφορες βορειοαμερικάνικες κυβερνήσεις, όπως ήταν η επιβολή του εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού. Ο ιμπεριαλισμός αναπτύσσει μία ισχυρή επίθεση ενάντια στους λαούς που παλεύουν για την οικοδόμηση ενός ελεύθερου κόσμου, όχι μόνο με όπλα και στρατιώτες, αλλά και με την εφαρμογή νέων μεθόδων παρέμβασης, όπως τα λεγόμενα “βελούδινα πραξικοπήματα”, μια πρακτική που υποστηρίζεται με τη εκτεταμένη χρήση των κοινωνικών δικτύων και των παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας και επιχειρεί να υπονομεύσει την οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της περιοχής.

Επαναβεβαιώνουμε την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας στο λαό της Κούβας και στην Επαναστατική του Κυβέρνηση, να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να διαδίδουμε τις αξίες και τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης, καθώς και την διαρκή μας συστράτευση σε όλες τις μάχες που δίνει, για ένα καλλίτερο κόσμο, πιο δίκαιο και ειρηνικό.

Επαναβεβαιώνουμε την αδιάρρηκτη δέσμευσή μας στις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου για της επίλυσης των διαφορών , την βαθιά μας πεποίθηση στον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος κάθε Κράτους να επιλέγει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό – πολιτιστικό του σύστημα, βασική προϋπόθεση της ειρηνικής διαβίωσης των εθνών και διακηρύττουμε ότι αυτές οι αρχές χρησιμεύουν ως βάση των σχέσεων άλλων Κρατών με την περιοχή μας.

Έχοντας υπ όψη τα παραπάνω δεσμευόμαστε:
  1. Nα αναδείξουμε την κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους ως σημείο αναφοράς και ηθικό παράδειγμα των λαών όλου του κόσμου και να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε στη μελέτη της πολιτικής σκέψης του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
  2. Να οργανώσουμε δράσεις απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα, που συνεχίζει να προκαλεί ζημιά στο λαό και να αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την οικονομική του ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα επιδρά σε τρίτες χώρες μεσω του εξωεδαφικού του χαρακτήρα.
  3. Να προωθήσουμε τον αγώνα για την επιστροφή του παράνομα κατεχόμενου εδάφους από την Ναυτική Βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, που αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κούβας.
  4. Να απαιτήσουμε τον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών που οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και τους λαούς όλου του κόσμου.
  5. Να καλέσουμε την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών να επιβάλει τους διεθνείς κανόνες για τον τερματισμό των παράνομων εκπομπών του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού “Μαρτί” που παραπλανούν και ψεύδονται για την κουβανική πραγματικότητα.
  6. Να απαιτήσουμε τον τερματισμό των επεμβατικών και υπονομευτικών προγραμμάτων ενάντια στο νησί και τον σεβασμό την κυριαρχίας, της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας του.
  7. Επαναβεβαιώνουμε την ανεπιφύλακτη υποστήριξή μας στη διαδικασία επικαιροποίησης του κουβανικού οικονομικού μοντέλου που θα οδηγήσει με σιγουριά στην ισχυροποίηση του σοσιαλιστικού συστήματος.
  8. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο και ενεργητικό τρόπο τις ασεβείς, επιθετικές και παρεμβατικές δηλώσεις ενάντια στην Κούβα και την κουβανική κυβέρνηση, του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που έγιναν στη διάρκεια της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα υποστηρίζουμε την ομιλία του κουβανού υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στην ίδια σύνοδο.
  9. Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε την επέμβαση των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, που στοχεύει στην φτωχοποίηση των λαών και στην αποσταθεροποίηση των δημοκρατικά εκλεγμένων προοδευτικών κυβερνήσεων.
  10. Ζητάμε να δοθεί η προτεραιότητα και η δέουσα προσοχή στις ανάγκες της Αφρικής, ειδικότερα της Υποσαχάριας περιοχής της. Υποστηρίζουμε την οικονομική ανεξαρτησία αυτών των λαών οι οποίοι είναι ιστορικά εκμεταλλευόμενοι από τις ιμπεριαλιστικές χώρες.
  11. Υποστηρίζουμε την υπόθεση του λαού της Σαχάρα και της Παλαιστίνης.
  12. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ύπαρξης των ιθαγενών χωρών, απορρίπτουμε την αστυνομική βία ενάντια στους αφροαμερικάνους στις ΗΠΑ και απαιτούμε την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων σε όλο τον κόσμο.
  13. Στηρίζουμε την ενότητα και την λατινοαμερικάνικη ολοκλήρωση και υποστηρίζουμε την ανακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σαν ζώνη ειρήνης από την CELAC, που δείχνει ότι παρά τις διαφορές μας, μπορούμε να φτάσουμε στην ενότητα και στην επίτευξη κοινών στόχων στα πλαίσια της διαφορετικότητάς μας.
  14. Επαναλαμβάνουμε την διαρκή και ανεπιφύλακτη υποστήριξη στην Μπολιβαριανή Επανάσταση που ξεκίνησε ο Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες και επικεφαλής της σήμερα είναι ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, απέναντι στις συνεχιζόμενες επιθέσεις της δεξιάς σε συμμαχία με τον ιμπεριαλισμό. Απορρίπτουμε επίσης το εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και αξιολογεί την Βενεζουέλα ως απειλή για την εθνική τους ασφάλεια, δικαιολογώντας έτσι τις στρατιωτικές απειλές, τις άδικες και αυθαίρετες μονομερείς κυρώσεις.
  15. Χαιρετίζουμε και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο λαό και της κυβέρνηση της Κούβας για την συνεισφορά, την υποστήριξη και την δέσμευσή τους, στην αναζήτηση της ειρήνης στην Κολομβία και για όλους τους λαούς του κόσμου.
  16. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα και στην πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, που είναι θύματα πολιτικών διώξεων και επιχειρούν να εμποδίσουν δικαστικά την υποψηφιότητά τους στις εκλογές στις χώρες τους.
  17. Διακηρύττουμε με κάθε δυνατό τρόπο το δικαίωμα του λαού του Πουέρτο Ρίκο, στον αγώνα του για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση και κατά τον ίδιο τρόπο απαιτούμε την επιστροφή στην Αργεντινή των νησιών Μαλβίνες, Νότιο Σάντουιτς και Νότια Γεώργιας.
  18. Στηρίζουμε την συμμετοχή στη ΙΧ Περιφερειακή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα που θα πραγματοποιηθεί στην Νικαράγουα τον Ιούλιο του επόμενου έτους, καθώς επίσης και τις εκδηλώσεις και μπριγάδες που θα προκηρύξει το ICAP για το 2018.
  19. ισχυροποιούμε την μάχη υπέρ της Κούβας και για όλες τις δίκαιες υποθέσεις στον κόσμο στα κοινωνικά δίκτυα, ως ένα νέο χώρο πολιτικής επικοινωνίας και αγώνα στη σύγχρονη εποχή. Να κάνουμε καλύτερη χρήση του ιστοσελίδων του ICAP (www.siempreconcuba.cu) και να εντάξουμε επίσης το σχέδιο “Comentando en America” που χρησιμεύει ως εργαλείο διασύνδεσης του Κινήματος Αλληλεγγύης με την Κούβα σε όλο τον κόσμο.
  20. Να υιοθετήσουμε σαν δικό μας το κείμενο “Η Έννοια της Επανάστασης”, που εκφώνησε ο ανίκητος Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους την Πρωτομαγιά του 2000.

Ζήτω ο Ηρωικός Αντάρτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα !
Ζήτω ο Φιντέλ, Για πάντα Φιντέλ!
Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών!
Ζήτω η Κουβανική Επανάσταση!
Μέχρι την νίκη για πάντα!

Διεθνές Κάμπινγκ “Χούλιο Αντόνιο Μέγια” (CIJAM)
Καιμίτο, Αρτεμίσα, Κούβα
13 Οκτώβρη 2017