Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Βιβλική καταστροφή στο Πουέρτο Ρίκο από τον τυφώνα Μαρία


Ο τυφώνας Μαρία σάρωσε χθες (Τετάρτη) το Πουέρτο Ρίκο μετά το πέρασμα από τις Μικρές Αντίλλες και τις γειτονικές Παρθένους Νήσους, όπου άφησε 9 νεκρούς.

Ο τυφώνας εισέβαλε από το νότιο τμήμα του νησιού με ταχύτητα ανέμων 250 χλμ/ω (κατηγορία 4) και έφτασε στις βόρειες ακτές εξασθενημένος στα 185 χλμ/ω (κατηγορία 3). Το πέρασμά του είχε σαν αποτέλεσμα διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ποσοστό 100% ενώ έχει αναφερθεί ήδη 1 νεκρός και μεγάλες καταστροφές σε διάφορα σημεία του νησιού των 3,5 εκατ. κατοίκων.


Ο κυβερνήτης Ρικάρντο Ροσεγιό προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, γιατί αν και το «μάτι του κυκλώνα» έχει μετακινηθεί προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες τις επόμενες 36 ώρες. Γι’ αυτό το λόγο διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι το Σάββατο και ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να κηρύξει το νησί – που ουσιαστικά είναι αποικία των ΗΠΑ
σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι υλικές ζημιές εξαιτίας της πρωτοφανούς καταστροφής, εξαιτίας του ισχυρότερου τυφώνα που πέρασε από το νησί από το 1928, αναμένεται να βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία του νησιού, με το δημόσιο χρέος της να φτάνει τα 120 δισ. δολαρίων. 
 
 
 


 


 
Foto: Reuters