Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

O Τραμπ δεν αποκλείει την στρατιωτική επιλογή κατά της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει τη στρατιωτική επιλογή στη Βενεζουέλα.

“Έχουμε πολλές επιλογές σχετικά με τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιλογής, αν είναι απαραίτητο”, είπε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους σε μια δήλωση που έκανε κατά την διάρκεια των «διακοπών εργασίας» στο γκολφ κλαμπ του στο Μπέτμιστερ , στην πολιτεία του Νιου Τζέρσει, στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.

Στην ερώτηση αν πρόκειται να αναληφθεί κάποια δράση προωθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τραμπ προτίμησε να μην απαντήσει: “Aλλά μία στρατιωτική επιχείρηση, μία στρατιωτική επιλογή, σίγουρα είναι κάτι που θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε”.

“Έχουμε αναπτύξει στρατεύματα σε όλο τον κόσμο, σε μέρη που είναι πολύ μακριά, η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν και πεθαίνουν”.

Από πλευράς της κυβέρνησης της Βενεζουέλας ο υπουργός Επικοινωνιών Ερνέστο Βιλιέχας χαρακτήρισε την δήλωση ως “την πιο σοβαρή και θρασύτατη απειλή που έγινε ποτέ ενάντια στην πατρίδα του Μπολίβαρ”.

Από πλευράς του, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντιμίρ Παδρίνο, δήλωσε σχετικά: “Είναι μια πράξη τρέλας και υπέρτατου εξτρεμισμού”.

Ο Τραμπ έκανε αυτή την δήλωση μετά από την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μακ Μάστερ και την πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλευ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ, προσθέτοντας ότι “Μέχρι αυτή τη στιγμή, το Πεντάγωνο δεν έχε λάβει εντολές”, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ομοίως, η Νότια Διοίκηση, ο στρατιωτικός σχηματισμός που είναι επιφορτισμένος με την διεξαγωγή των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική δήλωσε ότι “δεν έχει λάβει εντολή”.

“Όταν κληθούμε, είμαστε προετοιμασμένοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών”.