Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Οι δάσκαλοι στην Κολομβία συνεχίζουν την πανεθνική απεργία


Foto: Colprensa / Vanguardia Liberal

Πηγή: www.telesurtv.net


Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι απεργοί εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο διάλογος δεν εμποδίζει τους εκπαιδευτικούς να συνεχίζουν την απεργία σε όλη τη χώρα.

Η Ομοσπονδία των Δασκάλων της Κολομβίας (FECODE) επεσήμανε ότι οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Γιανέτ Γκίχα, σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης, “επιδιώκουν να προκαλέσουν διαιρέσεις και καχυποψία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς” και γι αυτό επιβεβαίωσαν ότι η πανεθνική απεργία συνεχίζεται και παραμένει σταθερή.

Η υπουργός κατέθεσε επιστολή στο υπουργείο Εργασίας με την οποία ζητά τον διορισμό μεσολαβητή, όπως προβλέπει ο νόμος, αφού τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να έρθουν σε απ ευθείας σε συμφωνία.



Σύμφωνα με τον νόμο, λόγω μη ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ της FECODE και του υπουργείου, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να ορίσει μεσολαβητή. “Είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του υπουργείου ποιόν θα ορίσει μεσολαβητή, θα μπορούσε να ορίσει και το ίδιο το υπουργείο”, δήλωσε η υπουργός, επισημαίνοντας επίσης, ότι η FECODE θα πρέπει να αποδεχθεί τον μεσολαβητή, ως ένδειξη καλής θέλησης για τον τερματισμό της απεργίας.

Τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες έχουν σημειώσει πρόοδο στην προσέγγιση των θεμάτων της εκπαιδευτικής πολιτικής, ωστόσο υπάρχουν ακόμη διαφορές σε οικονομικά ζητήματα. Τα μπόνους, οι έκτακτες αμοιβές και το επίπεδο των μισθών, είναι θέματα στα οποία δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος   και προσέγγιση.

Ο πρόεδρος της FECODE Κάρλος Ρίβας, δήλωσε ότι “δεν είμαστε σύμφωνοι με τον διορισμό μεσολαβητή για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι απ ευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη”.

Εδώ το θεμελιώδες ζήτημα δεν είναι ο μισθός των δασκάλων, πρέπει να αναζητήσουμε μία φόρμουλα που θα ικανοποιεί τα αιτήματα των εκπαιδευτικών στα πλαίσια  μιας γενικότερης μεταρρύθμισης του συστήματος”, δήλωσε ο συνδικαλιστής.

Την Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μια κινητοποίηση στην πρωτεύουσα Μποκοτά, που ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στην Περιφερειακή Γραμματεία Εκπαίδευσης.

Την Πέμπτη πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, όπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάθισαν μπροστά στο υπουργείο διαβάζοντας με δυνατή φωνή ένα βιβλίο.

Την Παρασκευή πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση στην Πλατεία Μπολίβαρ, όπου ζήτησαν την συμπαράσταση όλων των εκπαιδευτικών.