Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Συνεχίζεται η απεργία των εκπαιδευτικών στην Κολομβία – ανεπαρκείς οι αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση


Πηγή: http://www.telesurtv.net/ / Foto: EFE

Το σχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα, καλεί κάθε οργανισμό να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αποζημίωσης για τις ώρες υπηρεσίας.

Η Ομοσπονδία Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση της Κολομβίας (FECODE) και η κολομβιανή κυβέρνηση συμφώνησαν να καταβληθεί η μισθοδοσία του Μαΐου σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι στήριξαν την κινητοποίηση των μισθωτών και των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι όπως και οι δάσκαλοι, ζητούν αύξηση μισθών τουλάχιστον κατά 10,75%. Ωστόσο, η κυβέρνηση έδωσε μία αύξηση της τάξης του 6,2% και για το λόγο η απεργία του Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών συνεχίζεται.


Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Δευτέρα, προβλέπει επίσης ότι κάθε υπηρεσία του υπουργείου θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αποζημίωσης για τις ώρες υπηρεσίας και προγραμματίστηκε νέα συνάντηση με στόχο να εξευρεθεί οριστική λύση και να σταματήσει η απεργία.

Απεργία ξεκίνησε στις 10 Μάη και το Συνδικάτων Εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας για αυξήσεις μισθών, που – όπως καταγγέλουν – είναι οι πιο χαμηλοί όλου του Δημοσίου και δεν αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας τους.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν οι αυξήσεις να καλύψουν και τα έτη 2020 και 2021, όμως η υπουργός Παιδείας Γιανέτ Γκίχα δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία που ισχύει για τα επόμενα χρόνια ούτε να δεσμεύσει πόρους της επόμενης κυβέρνησης.


Το Σάββατο η απεργία σταμάτησε στην περιφέρεια Τσοκό, καθώς υπογράφτηκε συμφωνία με την κυβέρνηση σχετικά με τα αιτήματα που αφορούσαν τις κοινωνικές υποδομές. Ωστόσο, η απεργία συνεχίζεται στην περιφέρεια Μπουεναβεντούρα και οι απώλειες που έχει προκαλέσει υπολογίζονται γύρω στα 7 δις δολάρια.