Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Αποκαλύφτηκε σχέδιο βίαιου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα


H Πατρίδα του Μπολίβαρ δεν είναι μόνη

Οι λεπτομέρειες ενός σχεδίου πραξικοπήματος που περιλαμβάνει βία στους δρόμους και επιθέσεις σε στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για ξένη στρατιωτική επέμβαση, παρουσιάστηκαν από τον Μπολιβαριανό ηγέτη Ντιοσλάδο Καμπέγιο.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) παρουσίασε χτες το βράδυ στην τηλεόραση της Βενεζουέλας, ηχογραφημένες συνομιλίες των ηγετών της δεξιάς αντιπολίτευσης στις οποίες αποκαλύπτεται το μέγεθος της βίας αυτών των σχεδίων που επρόκειτο να υλοποιηθούν άμεσα.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες , που μεταδόθηκαν την προηγούμενη από το πρόγραμμα της τηλεόρασης “Con en mazo dando”, εμφανίζονται οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης Ρομπέρτο Ενρίκες και Οσβάλντο Αλβάρες Πας, μέλη του παραδοσιακού κόμματος της βενεζολάνικης δεξιάς COPEI.


Αποκαλύφθηκαν επίσης ενοχοποιητικές συνομιλίες του Εντουάρντο Μπετανκούρ, αξιωματικού των παλιών Μυστικών Υπηρεσιών (DISIP), του συνταγματάρχη Σαμακάλ Χερνάντες, του Χούλιο Μπόρκες, ηγέτη του κόμματος “Δικαιοσύνη Πρώτα” και σημερινού προέδρου της Εθνοσυνέλευσης (Βουλή), του κουβανικής καταγωγής βορειοαμερικάνου γερουσιαστή Μάρκο Ρούβιο και άλλων.

Στις συνομιλίες εμφανίζεται ο Μπετανκούρ – ο οποίος είναι φυγόδικος από την δικαιοσύνη της Βενεζουέλας - να προτείνει την ενεργοποίηση βίαιων ενεργειών “γείτονα εναντίον γείτονα” και τη χρήση εκρηκτικών C-4 , με στόχο την βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση μιας ντε φάκτο κυβέρνησης από εκπροσώπους παραδοσιακών κομμάτων, όπως η “Δημοκρατική Δράση” και το COPEI.

Aκούγεται επίσης η ίδια φωνή, του πρώην πράκτορα της DISIP, ο οποίος οργάνωνε μία δύναμη κρούσης 98 ανδρών, τους οποίους θα πλήρωναν με δύο εκατομμύρια Μπολίβαρες τον καθένα (500 δολάρια στη μαύρη αγορά), οι οποία θα επιφορτίζονταν με την πρόκληση βίαιων ταραχών.

Από πλευράς του ο συνταγματάρχης Σαμακάλ – που έχει συλληφθεί ήδη- ομολόγησε ότι είναι ο συντονιστής της στρατιωτικής συμμετοχής και είχε αναλάβει τη χρήση των εκρηκτικών C-4 για να δημιουργηθεί χάος στους δρόμους και να επιτεθεί στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων, τα στρατόπεδα “Fuerte Tiuna” και το “Casco Central de Caracas”.

Έχουμε 88 αστυνομικούς – ακούγεται να λέει ο ΣΑμακάλ – αλλά χρειαζόμαστε 120 [...] γιατί πρέπει να είναι μια ομάδα πίσω από την πορεία της Μαρία Κορίνα (Ματσάδο) που θα κάνει λεηλασίες, θέλουμε να κάνουμε να πιστέψει η κοινή γνώμη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι ο λαός πεινάει”.

Ο πρώην στρατιωτικός αποκάλυψε ότι βίαιες ομάδες διείσδυσαν σε ομάδες οπαδών της Μπολιβαριανής κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή πραξικοπηματιών στρατιωτικών με πολιτικά σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης. “Κάποιοι θα πρέπει να φύγουν και άλλοι πρέπει να πεθάνουν”, τόνισε ο πρώην συνταγματάρχης.

Ο Καμπέγιο εξήγησε ότι αυτό το σχέδιο πραξικοπήματος οργανώνεται εδώ και τρία χρόνια, από άξονες εξουσίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όταν ο πρών Αρχηγός της Νότιας Διοίκησης Τζων Κέλυ, υπέδειξε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Οι ανατρεπτικές ενέργειες εξαρθρώθηκαν από την Επιχείρηση “Escudo Zamorano 2017”, κατά την οποία κατασχέθηκαν επίσης πυρομαχικά και εκρηκτικά.

(Mε πληροφορίες από το πρακτορείο Prensa Latina)