Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Είμαστε όλοι Εκουαδόρ!

Πηγή: Cubadebate.cu
του Ricardo Alarcón de Quesada (1)

«Όλα μπορούν να αγοραστούν εκτός από την καρδιά», διακήρυξε στο Γκουαγιακίλ ο υποψήφιος Λενίν Μορένο (2) στο κλείσιμο της καμπάνιας του, που θα κορυφωθεί στις 2 Απρίλη με την ψηφοφορία για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ. Ήδη ο πρώην αντιπρόεδρος είχε νικήσει όλους τους υπόλοιπους στις εκλογές του Φλεβάρη, στις οποίες πέτυχε μια σαρωτική πλειοψηφία και του έλειπαν λίγες ψήφοι για να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία – του 40%–  για να αποφύγει ένα δεύτερο γύρο.



Τότε μερικά φερέφωνα της ολιγαρχίας απείλησαν να «πυρπολήσουν το Κίτο» αν ανακηρυσσόταν νικητής αυτός που ξεπέρασε κατά ένα εκατομμύριο ψήφους τον τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο, προσωπικότητα αλήστου μνήμης, πρώην υπουργός άμεσα συνδεόμενος με την καταστροφή που το 1999, μεταξύ άλλων, κατήργησε το Σούκρε ως εθνικό νόμισμα επιβάλλοντας την υιοθέτηση του δολαρίου ως τοπικό νόμισμα και οδήγησε στη μαζική φυγή δυόμισι εκατομμυρίων πολιτών του Εκουαδόρ που περιήλθαν ξαφνικά στη φτώχεια.

Την επόμενη Κυριακή οι πολίτες του Εκουαδόρ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν σε εκείνο το οδυνηρό στάδιο ή θα συνεχίσουν να πορεύονται από το δρόμο της «Επανάστασης Πολιτών» (Revolución Ciudadana) που ξεκίνησε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα πριν 10 χρόνια, με ένα πολύ σημαντικό απολογισμό όσο αφορά σε μια πιο δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, που έβγαλε από την εξαθλίωση δύο εκατομμύρια ανθρώπους, και παρουσιάζει αξιοσημείωτες προόδους στην εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία, ένα θαυμαστό έργο σε οδοποιία, συγκοινωνίες και τηλεπικοινωνίες και πάνω απ’ όλα, τη διάσωση της εθνικής κυριαρχίας και μια κυβέρνηση καθαρή και αφιερωμένη στο συμφέρον της πλειοψηφίας. Κανείς δεν έκανε τόσα σε τόσο λίγο χρόνο για τη δικαιοσύνη σε μια από τις πιο άνισες χώρες στη Γη και έπρεπε να το κάνει σε καταστάσεις πολύ δύσκολες, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ενός καταστροφικού σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών.

Μια άγρια μιντιακή καμπάνια πολλών εκατομμυρίων προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση το λαό, να προωθήσει τη συλλογική αμνησία και να τον παρασύρει να ψηφίσει κατά του εαυτού του. Άπτεται των πολιτών του Εκουαδόρ να αποφασίσουν.

Αλλά αυτό που διακυβεύεται πάει πιο μακριά από τη μικρή και όμορφη χώρα. Την επόμενη Κυριακή το Εκουαδόρ θα είναι, κυριολεκτικά, στο κέντρο του κόσμου. Εκεί θα αποφασιστεί επίσης το μέλλον μιας Αμερικής χειραφετημένης απέναντι σε μια Αυτοκρατορία που προσπαθεί να αποκαταστήσει την στραπατσαρισμένη ηγεμονία της.




(1) Ο Ρικάρντο Αλαρκόν είναι κουβανός συγγραφέας και πολιτικός, διδάκτορ Φιλοσοφίας και Φιλολογίας. Υπηρέτησε ως πρέσβης της Κούβας στον ΟΗΕ και Υπουργός Εξωτερικών, ενώ επί 20 χρόνια προήδρευε της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας στην Κούβα.
(2) Πολύ όμορφα και εύστοχα περιέγραψε τον Μορένο ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιγνάσιο Ραμονέ, σε άρθρο του στη Le Monde Diplomatique:

Ο Λενίν Μορένο, θύμα μιας ένοπλης επίθεσης το 1998, που υποφέρει από παράλυση στα πόδια γιατί μια σφαίρα έφτασε στο μυελό των οστών, είναι ένας άνθρωπος πολύ θετικός, παράδειγμα θέλησης και αντοχής, και συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων για το χιούμορ. Ο Λενίν ενσαρκώνει ένα ρεύμα που είναι υπέρ της ανάγκης να μετριαστούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, και να ευνοηθεί μια καλύτερη κατανόηση με διάφορες κοινωνικές τάξεις που έχουν απομακρυνθεί από την «Επανάσταση Πολιτών».