Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Ένας ακόμα δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Μεξικό



Δολοφονήθηκε την Μεγάλη Παρασκευή ο ρεπόρτερ Μαξιμίνο Ροντρίγκες, στην Λα Παζ, πρωτεύουσα της Κάτω Νότιας Καλιφόρνιας. Πυροβολήθηκε με όπλο μεγάλου διαμετρήματος μπροστά στην ανάπηρη σύζυγό του. Αυτή είναι η έκτη δολοφονία δημοσιογράφου φέτος που ανεβάζει στις 266 τις δολοφονίες που έχουν πραγματοποιήσει οι εχθροί της ελευθερία του τύπου και της έκφρασης. Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έγιναν συλλήψεις.

Η εφημερίδα “Semanario Z”, η οποία δυστυχώς μετρά αρκετά θύματα, μετέδωσε πρώτη την τρομερή είδηση και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους συγγενείς και τους φίλους του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μαξιμίνο Ροντρίγκες Παλάσιος, 73 ετών, συνεργάτης του “Colectivo Pericú” - ειδησεογραφικό πορτάλ που φιλοξενούσε καταγγελίες πολιτών – δολοφονήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν δέχτηκε πάνω 15 σφαίρες πυροβόλου όπλου, στο πάρκινκ πολυκαταστήματος στην πόλη Λα Πας.

Ο Ροντρίγκες Παλάσιος υπηρέτησε ως εκπρόσωπος στο Ανώτατο Δικαστήριο και στην Εισαγγελία και ήταν ανταποκριτής στις εφημερίδες “El Heraldo” και “Excélsior”. Τον τελευταίο καιρό έγραφε και θέματα ασφάλειας και πολιτικής. Την δολοφονία του δημοσιογράφου κατήγγειλαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους όλες οι ενώσεις δημοσιογράφων της χώρας.

Από το 1983 μέχρι σήμερα, οι δολοφονίες δημοσιογράφων και εργαζόμενων στην ενημέρωση έφτασαν τις 266 και επιπλέον, παραμένουν ανεξιχνίαστες 26 εξαφανίσεις.