Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ψηφίστηκε ο Γενικός Νόμος για την κόκα στη Βολιβία

Η Ολομέλεια της Βουλής της Βολιβίας ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο του Γενικού Νόμου της Κόκα που καθιερώνει 13.000 καλλιεργήσιμα εκτάρια κόκα στην περιοχή Λος Γιούνκας της Λα Πάς και 7.000 εκτάρια στην Τσαπάρε της Κοτσαμπάμπα.
Η ψήφιση του νόμου έρχεται μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας μεταξύ της Βολιβιανής κυβέρνησης και των καλλιεργητών κόκα της Λος Γιούνγκας, με την οποία τερματίζονται οι κινητοποιήσεις και προχωρά η ψήφιση του Γενικού Νόμου της Κόκα.
Εγκρίθηκε επί της αρχής το κείμενο του νομοσχεδίου και σίγουρα όταν περάσουμε στην αναλυτική συζήτηση θα ενσωματωθούν οι συμφωνίες που κατέληξε η κυβερνητική επιτροπή με τους καλλιεργητές φύλλων κόκα”, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) Νταβίντ Ράμος.
Η νομοθεσία αυτή περιλαμβάνει σημεία της κατ αρχήν συμφωνίας του Περιφερειακού Συνδέσμου Καλλιεργητών Κόκα (ASEPCOCA) με την κυβέρνηση.

Τώρα περνώντας στην συζήτηση κατ άρθρο θα ενσωματωθούν οι τροποποιήσεις που αποτελούν το προϊόν της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των καλλιεργητών φύλλων κόκα”, ανέφερε ο Ράμος.