Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Η πολιτική διαθήκη του Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία

Πηγή: almamater.cu

Με την ευκαιρία της 60ης επετείου της φοιτητικής εξέγερσης της 13ης Μάρτη 1957, που είχε διπλό στόχο την εισβολή στο προεδρικό μέγαρο, με ένοικο τότε τον δικτάτορα Μπατίστα, και την κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Reloj, τα κουβανικά μέσα δημοσίευσαν την «πολιτική διαθήκη» του επικεφαλής της εξέγερσης και ηγέτη του Επαναστατικού Διευθυντηρίου, José Antonio Echeverría. [1]

Σήμερα 13 Μάρτη του 1957, ημέρα που τιμώνται όσοι έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στο αξιοπρεπές επάγγελμα του αρχιτέκτονα [2] για το οποίο προετοιμάζομαι, στις 3 και 20 το απόγευμα θα συμμετάσχω σε μια ενέργεια στην οποία το Επαναστατικό Διευθυντήριο έχει βάλει όλη του την προσπάθεια μαζί με άλλες ομάδες που αγωνίζονται επίσης για την ελευθερία.

Αυτή η ενέργεια περιλαμβάνει μεγάλους κινδύνους για όλους εμάς και το ξέρουμε. Δεν παραγνωρίζω τον κίνδυνο. Δεν τον αναζητώ. Αλλά ούτε και τον αποφεύγω. Προσπαθώ απλά να εκπληρώσω το καθήκον μου.

Η δέσμευσή μας με το λαό της Κούβας καταγράφηκε στη Χάρτα του Μεξικού, που ένωσε τη νεολαία σε μια συμπεριφορά και μια στάση. Αλλά οι απαραίτητες περιστάσεις ώστε το φοιτητικό κίνημα να παίξει το ρόλο που του έχει ανατεθεί δεν προέκυψαν, υποχρεώνοντας μας να αναβάλουμε την εκπλήρωση της δέσμευσής μας. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να την εκπληρώσουμε. Είμαστε σίγουροι ότι η αγνότητα της πρόθεσής μας μάς φέρνει τη χάρη του Θεού για να πετύχουμε το βασίλειο της δικαιοσύνης στην πατρίδα μας.

Αν πέσουμε, ας σημαδέψει το αίμα μας το μονοπάτι της ελευθερίας. Γιατί, είτε έχει η ενέργεια μας είτε όχι την επιτυχία που περιμένουμε, η αναταραχή που θα πυροδοτήσει θα μας κάνει να ανοίξουμε το δρόμο του θριάμβου.

Ο Χοσέ Αντόνιο Εστεβερία (κέντρο)

Αλλά είναι η δράση του λαού αυτή που θα είναι αποφασιστική για να τον φτάσουμε. Γι’ αυτό και το μανιφέστο αυτό που μπορεί να καταλήξει να γίνει μια διαθήκη, καλεί το λαό της Κούβας στην πολιτική αντίσταση, την απομόνωση όσων θα μπορούσε να σημαίνει μια υποστήριξη στη δικτατορία που μας καταπιέζει, και στην αποτελεσματική βοήθεια αυτών που έχουν πάρει τα όπλα για να το κάνουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρηθεί ζωντανή η πίστη στον επαναστατικό αγώνα, ακόμα και αν εξοντωθούμε όλοι οι ηγέτες του, γιατί ποτέ δε θα λείψουν άνδρες αφιερωμένοι, και ικανοί  να καταλάβουν αυτές τις θέσεις, καθώς όπως είπε ο Απόστολος [3], «όταν δε θα υπήρχαν άνδρες θα σηκώνονταν οι πέτρες να αγωνιστούν για την ελευθερία της Πατρίδας μας».

Από τους συντρόφους μας, τους φοιτητές όλης της Κούβας, τους ζητάμε να οργανωθούν, γιατί αυτοί αποτελούν την πρωτοπορία του αγώνα μας, και από τις Ένοπλες Δυνάμεις να θυμηθούν ότι η αποστολή τους είναι να υπερασπίζονται την πατρίδα, όχι να υποτάσσουν αδελφούς, και ότι η θέση τους είναι στον Στρατό Μαμπί [4], που πολεμούσε ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ, όπως τελείωναν όλα τα γραπτά τους.
 
ΖΗΤΩ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΥΒΑ!

Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία
Αβάνα, 13 Μάρτη 1957




Σημειώσεις:
[1] Περισσότερα για τον Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία και το Επαναστατικό Διευθυντήριο:
José Antonio Echeverría: Ηγέτης – Σύμβολο των φοιτητών της Κούβας
[2] Η 13η Μάρτη είναι στην Κούβα Ημέρα του Αρχιτέκτονα στην Κούβα. Ο ίδιος ο Εστεβερία είχε σπουδάσει αεχιτεκτονική.
[3] Ο Χοσέ Μαρτί.
[4] Mambí-Mambises: Πολεμιστές του αγώνα ανεξαρτησίας κατά της ισπανικής αποικιοκρατίας (1868-1898).