Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

H Kύπρος τίμησε τον εθνικό ήρωα και ποιητή της Κούβας Χοσέ Μαρτί

Πηγή: Κυπρο-Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας

Η Κύπρος, όπως όλοι οι αγωνιζόμενοι λαοί, δεν μπορούσε παρά να τιμήσει το Χοσέ Μαρτί, εθνικό ήρωα και ποιητή της Κούβας και όχι μονο. Παρα το τσουχτερό κρύο οι φίλοι της Κούβας τιμησαν τον Χοσέ Μαρτί σε μια σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΚυπροΚουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 με την ευκαιρία της επετείου γέννησής του, αλλά και ως άλλη μια ευκαιρία για έκφραση αλληλεγγύης με την Κούβα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου του Χοσέ Μαρτί στη Λευκωσία και άρχει με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου ανοίγοντας την εκδήλωση υπενθύμισε ότι η ανέγερση του μνημείου του Μαρτί στη Λευκωσία ήταν καρπός προσπαθειών του Συνδέσμου και της Πρεσβείας, που επιτεύχθηκε επί της δημαρχίας της Ελένης Μαύρου.

Κύριος ομιλητής ήταν ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεπή και αταλάντευτη αλληλεγγύη της κυπριακής Αριστεράς προς την Κούβα και τον ηρωικό λαό της. Υπενθύμισε μάλιστα ότι όπως υπάρχει το μνημείο του Μαρτί στη Λευκωσία, υπάρχει και στην Αβάνα το μνημείου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το οποίο μάλιστα βλέπει προς το λιμάνι για να υπενθυμίζει ότι  «η Κύπρος ήταν η χώρα που έστειλε το πρώτο πλοίο στην Κούβα για να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ». O Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε το Χοσέ Μαρτί ως τον «εθνικό ήρωα της Κούβας που προσωποποίησε τον αγώνα της Κούβας για τη απαλλαγή από τους Ισπανούς αποικιοκράτες και την ανεξαρτησία της χώρας. Ο Απόστολος του Έθνους, που σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής». Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην αξιακή κληρονομιά του Χοσέ Μαρτί η οποία αποτελεί το ιδεολογικοπολιτικό θεμέλιο της Κουβανικής Επανάστασης και μετουσιώνεται στον πατριωτισμό, το διεθνισμό και τον ουμανισμό που διαπνέει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κούβα. Μιλώντας για το σήμερα, ο Σ. Στεφάνου υπογράμμιζει ότι  «ο ιμπεριαλισμός μπορεί να αλλάζει τακτικές έναντι της Κούβας αλλά δεν έπαψε ποτέ να έχει τον ίδιο στρατηγικό στοχο, την ανατροπή της Επανάστασης» ενώ σημειώσε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ανοικτά την Κούβα».
 
Ο Πρέσβης της Κούβας Άραμις Φουέντε, αφού αναφέρθηκε τη ζωή και τη δράση του Χοσέ Μαρτί σημείωσε ότι «ερχόμαστε σε κάθε επέτειο με ένα πιο έντονο και ανανεωμένο θαυμασμό για τον άνθρωπο  και τις ιδέες του,  που παραμένουν παραδείγματα για όσους αγαπούν τον αγώνα για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία». Κάνοντας αναφορά στη σχέση Φιντέλ και Μαρτί, ο Κουβανός Πρέσβης υπογράμμισε ότι, «η παρακαταθήκη τους είναι ριζωμένη σε μια επιτακτική εντολή: να διατηρήσουν και να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του λαού της Κούβας, την ταυτότητά του, τον πολιτισμό του και την ενότητα του, για να συνεχίσουμε όλοι μας να οικοδομούμε τη μεγάλη, ευημερούσα και αξιοπρεπή χώρα.» Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειωθεί με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας-ΗΠΑ, ο Άραμις Φουέντε επισήμανε ότι «η οριστική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να είναι εφικτή ωσότου παραμένει σε ισχύ ο οικονομικός, εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός.»
 
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί  από από τον Πρέσβη της Κούβας, το ΑΚΕΛ, τον ΚυπροΚουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, το τουρκοκυπριακό κόμμα «Ενωμένη Κύπρος» (BKP), την ΠΕΟ, την ΕΔΟΝ, την ΕΚΑ, την ΠΟΓΟ και την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, που εξέφρασαν την ομόθυμη βούληση για να μαζικοποιηθεί το κίνημα αλληλεγγύης προς την Κούβα.