Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Εκουαδόρ: Εκλογές και βρώμικος πόλεμος


Πηγή: Cubadebate.cu
του Angel Guerra Cabrera

Στις προεδρικές εκλογές του Εκουαδόρ της 16ης Φλεβάρη διακυβεύεται αν το αντινεοφιλελεύθερο, λαϊκό και λατινοαμερικάνικο σχέδιο της Alianza País (Συμμαχία Χώρα) θα διατηρήσει την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, όπως συνέβη τα τελευταία 10 χρόνια, ή μια από αυτές, ή και οι δύο, θα περάσουν στα χέρια της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης. 

Μια μεγάλη πρόκληση, καθώς ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα – ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα – δεν θα είναι υποψήφιος εν μέσω άγριας περιφερειακής επιθετικότητας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των τοπικών δεξιών παρατάξεων κατά των αντινεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, οι οποίες, εκτός του ότι υφίστανται έναν καταιγισμό ψεμάτων των ηγεμονικών μέσων ενημέρωσης, αντιμετωπίζουν συνεχείς αποσταθεροποιητικές απόπειρες. Σε πολλές περιπτώσεις ηττημένες αλλά που είχαν ήδη επιτυχία με τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα στην Ονδούρα, την Παραγουάη, τη Βραζιλία, καθώς και την ανήκουστη εκστρατεία ψεύδους κατά του Μετώπου για τη Νίκη στην Αργεντινήης Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ - στμ].


Με τον Κορέα να μην είναι υποψήφιος, η ευθύνη της επικύρωσης αυτής της θέσης πέφτει στον Λενίν Μορένο, τον αντιπρόεδρό του μεταξύ 2007-2013, του οποίου ο σύντροφος στο συνδυασμό, Χόρχε Γκλας, κατείχε το ίδιο αξίωμα από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η Alianza País έχει απέναντι στους εκλογείς το τεράστιο πλεονέκτημα της αντίθεσης ανάμεσα στη «μακρά και θλιβερή νεοφιλελεύθερη νύχτα», κατά την οποία το Εκουαδόρ είδε να παραδίδονται οι φυσικοί πόροι του στο διεθνές κεφάλαιο και έχασε ακόμα και το νόμισμά του έναντι του δολαρίου, ενώ διαφέντευαν η φτώχεια και η ανασφάλεια, σε σχέση με τα εξαιρετικά επιτεύγματα που έφερε η «Επανάσταση Πολιτών» (Revolución Ciudadana).

Ξαναπαίρνοντας τον έλεγχο των φυσικών πόρων η κυβέρνηση Κορέα αύξησε ουσιαστικά τα κρατικά έσοδα και διατήρησε μια δημόσια επένδυση του 25% και μια αύξηση 4,5% ετησίως, δίνοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία και πετυχαίνοντας το ΑΕΠ να φτάσει από 46 δισ. δολάρια το 2007 σε 110 δισ. το 2016.

Σε μια χώρα με λίγο περισσότερα από 16 εκατομμύρια κατοίκους ο αριθμός των φτωχών μειώθηκε 2 εκατομμύρια. Αν και η οικονομία υπέστη μια ισχυρή ύφεση το 2015 και το 2016 ως συνέπεια της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, των σεισμών, του φαινομένου Ελ Νίνιο, και της υπερτίμησης του δολαρίου, τα αντικυκλικά μέτρα, αντίθετα στις «προσαρμογές» του νεοφιλελευθερισμού, επέτρεψαν την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των κοινωνικών προγραμμάτων, παρά τη δραματική πτώση των εσόδων από εξαγωγές, τη μεγαλύτερη από το 1949.

Το Εκουαδόρ γνώρισε με τον Κορέα μια αύξηση 700% στις δαπάνες δημόσιας υγείας και 400% στην εκπαίδευση, που έχουν επιτρέψει να επεκταθεί ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών. Η ανεργία είναι 4,5%, μια από τις χαμηλότερες στην περιοχή, και υπάρχουν 2 εκατομμύρια δικαιούχοι του Κουπονιού Ανθρώπινης Ανάπτυξης, που δίνει 50 δολάρια το μήνα σε γέροντες και άγαμες μητέρες αρχηγούς οικογενειών, και έχει καθιερώσει τη βοήθεια στο σχολείο και μειώσει σημαντικά την παιδική εργασία.

Το δίδυμο Μορένο – Γκλας παραμένει πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις μέχρι τις τελευταίες που έχουν γίνει γνωστές, παρόλο που αν θεωρηθούν αξιόπιστες έχει μειωθεί λίγο το προβάδισμα έναντι μιας ανόδου στην πρόθεση ψήφου υπέρ του πολυεκατομμυριούχου τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο και της χριστιανοσοσιαλίστριας Σύνθια Βιτέρι, που διεκδικούν τη δεύτερη θέση. Ο Λάσο έχει ξοδέψει μεγάλα ποσά μέσα σε 5 χρόνια προεκλογικής εκστρατείας. Σε κάποιες μετρήσεις η Βιτέρι τον ξεπερνάει, αν και τελευταία διαφαίνεται ότι σε περίπτωση δευτέρου γύρου ο τραπεζίτης θα είναι αυτός που θα δώσει τη μάχη με τον Μορένο.

Πάντοτε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε αυτές τις εκλογές οι αναποφάσιστοι έφταναν το 50% στα τέλη Δεκέμβρη, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που καταγράφεται. Ωστόσο, ακόμα και με αυτό το στοιχείο, οι προβολές των εταιριών δημοσκοπήσεων διατηρούν στον Μορένο επικεφαλής και στην τέταρτη θέση τον στρατηγό Πάκο Μονκάγιο, 76 ετών και με την υποστήριξη μιας σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας και του κόμματος ιθαγένικης προέλευσης Πατσακούτικ, πολύ πιο πίσω.

Η Βιτέρι είναι η υποψήφια που υποστηρίζει η αυτοκρατορία και το πολυεθνικό κεφάλαιο με αντάλλαγμα, σε περίπτωση εκλογής της, την υποστήριξη στην βενεζολάνικη αντεπανάσταση και την έξοδο του Εκουαδόρ από την ALBA. Δεν είναι παράξενο που ο μέντοράς της είναι ο γνωστός εκλογικός μισθοφόρος Αντόνιο Σόλα, σύμβουλος του Αθνάρ και του Ραχόι. Πολύ γνωστός στο Μεξικό, όπου του αποδίδεται η πατρότητα της διάσημης φράσης «Ο Λόπες Ομπραδόρ είναι ένας κίνδυνος για το Μεξικό» όταν ήταν σύμβουλος του τότε υποψηφίου για την προεδρία Φελίπε Καλντερόν. Ρίχνει λάσπη πάνω στον Λενίν Μορένο και τον Χόρχε Γκλας. Σίγουρα θα αυξηθεί στις 2 εβδομάδες που απομένουν, εκμεταλλευόμενος πραγματικές περιπτώσεις διαφθοράς στην κυβέρνηση συν ο,τι εφεύρει ο Σόλα.