Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στο Εκουαδόρ

Πηγή: www.cubadebate.cu

Την Κυριακή 2 Απρίλη θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών όπου θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι υποψηφίοι Μορένο και Λάσο.


Με καταμετρημένο το 95,5% των ψήφων, ο πρώην αντιπρόεδρος Λενίν Μορένο – υποψήφιος του κόμματος Movimiento Alianza PAIS (Κίνημα Συμμαχία η Χώρα” - έφτασε στο 39,3% των ψήφων, ενώ ο πρώην τραπεζίτης υποψήφιος του κόμματος CREO-SUMA έμεινε στη δέυτερη θέση με 28,1%, έκανε γνωστό χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλιου του Εκουαδόρ Χουάν Πάμπλο Πόσο. Παρά του ότι η διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας είναι πάνω από 10%, ο νικητής του πρώτου γύρου δεν συγκέντρωσε το 40% των ψήφων, ώστε να ανακηρυχτεί αρχηγός του κράτους από τον πρώτο γύρο.

Σχετικά με τον δεύτερο γύρο, ο Πόσο δήλωσε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του CNE, έχουν ξεκινήσει ήδη τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αυτών των εκλογών και επισήμανε:

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αυστηρή τήρηση του συντάγματος και των δημοκρατικών κανόνων για την εξασφάλιση του απόλυτου σεβασμού της θέλησης του λαού” .

Eπίσης, συνεχάρη το λαό του Εκουαδόρ γιατί έδωσε παράδειγμα ειρήνης και δημοκρατίας στο κόσμο.

Την προσεχή 2 Απρίλη θα αναμετρηθούν οι δύο υποψήφιοι Λενίν Μορένο, του Alianza Pais και Γκιγιέρμο Λάσο του CREO-SUMA, οι οποίοι άφησαν πίσω τους έξι άλλους προεδρικούς υποψήφιους που αντιπροσώπευαν τα κόμματα: Κοινωνικό Χριστιανικό Κόμμα, Δύναμη Εκουαδόρ, Εθνική Συμφωνία για την Αλλαγή, Πατριωτική Κοινωνία, Δύναμη Κοινωνική Δέσμευση και Δύναμη Ένωση του Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, την τρίτη θέση κατέκτησε με 16,31% η Σύνθια Βιτέρι του Κοινωνικού Χριστιανικού Κόμματος και ακολουθεί ο απόστρατος στρατηγός Πάκο Μονκάγιο της Εθνικής Συμφωνίας για την Αλλαγή με 6,72%.

Περισσότεροι από 200 διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία επιβεβαίωσαν την διαφάνεια του συστήματος και αναγνώρισαν την ποιότητα της νέας αρχιτεκτονικής διεξαγωγής των εκλογών του CNE.