Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Εργατικές και μαζικές οργανώσεις του Εκουαδόρ καταδικάζουν την μετεκλογική βία

Πηγή: www.acn.cu
Aβάνα, 22 Φλεβάρη (ACN) - Εκπρόσωποι διάφορων μαζικών και εργατικών οργανώσεων του Εκουαδόρ καταδικάζουν τις ενέργειες και τα μηνύματα βίας που μέχρι σήμερα προωθούν και διαδίδουν τα κοινωνικά δίκτυα και κάποια ΜΜΕ μετά τις πρόσφατες εκλογές , όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina.

H Ένωση Εκπαιδευτικών Red de los Maestros”, το Κεντρικό Συνδικάτο “Central Unitaria de Trabajadores”, η Ένωση Αγροτών “Coordinadora Campesina Eloy Alfaro” και ο Συνασπισμός Κοινωνικών Οργανώσεων “Coalición de Organizaciones Sociales”, είναι μερικές από τις οργανώσεις που έκανα έκκληση να γίνει σεβαστή η θέληση των ψηφοφόρων όπως εκφράστηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.


Με δηλώσεις τους που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι “El Ciudadano”, οι παραπάνω οργανώσεις καταδίκασαν επίσης τις βίαιες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν έξω από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), όπου οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονται εδώ και δύο μέρες.

Καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις που έγιναν γνωστό ότι εκδηλώθηκαν κατά προσώπων και δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και διαβεβαίωσαν ότι θα γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει το CNE, μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του 100% των ψήφων.

Από μεριάς του, ο Βίλμερ Σαντακρούς, συντονιστής του Δικτύου Εκπαιδευτικών, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται μια ειρηνική πορεία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Από τις 5 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής που έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών που σε γενικές γραμμές κύλισαν ομαλά, μέλη της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονται έξω από την έδρα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου ζητώντας την διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών.

Οι εκκλήσεις για βία και κοινωνική αναταραχή έχουν αυξηθεί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αρχών και των διεθνών παρατηρητών για ηρεμία εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων από τα οποία θα προκύψει αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος για την εκλογή του προέδρου της χώρας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν κατά την προβλεπόμενη, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων, παρουσιάστηκαν διαφορές σε κάποια πρακτικά ψηφοφορίας, όσον αφορά βασικά τον αριθμό των ψήφων.
Τόσο ο πρόεδρος του CNE, Χουάν Πάμπλο Πόσο, όσο και οι επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών και της Δια αμερικανικής Ένωσης Εκλογικών Οργανισμών, δήλωσαν ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη με διαφάνεια.

Με το 97,8% των καταμετρημένων ψήφων, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Βλαντιμίρ Λενίν Μορένο έρχεται πρώτος με 38,32%, ενώ ακολουθεί με 28,22% ο πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο.

Παρά την νίκη του με περισσότερο από 10% διαφορά, ο Μορένο δεν θα ανακηρυχθεί πρόεδρος αν δεν συγκεντρώσει πάνω από το 40% των ψήφων και οι περίπου 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν στις 2 Απρίλη για δεύτερη φορά στις κάλπες για να εκλέξουν ανάμεσα από τους δύο διεκδικητές τον διάδοχο του Ραφαέλ Κορέα.