Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η βιογραφία του Ραούλ Κάστρο το πιο ευπώλητο βιβλίο του 2016 στην Κούβα

Πηγή: Cubadebate.cu

Η βιογραφία «Ραούλ Κάστρο, ένας άνδρας στην Επανάσταση», του ρώσου συγγραφέα Νικολάι Λεόνοφ, ήταν το πιο ευπώλητο βιβλίο στην Κούβα το προηγούμενο έτος, γεγονός που του απέφερε το Μεγάλο Βραβείο Αναγνώστη 2016, που απονέμεται κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Αβάνας.

Το βιβλίο, του οποίου ο συγγραφέας είναι εδώ και δεκαετίες φίλος του κουβανού προέδρου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κούβα το Ιούλιο του 2015, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του κοινοβουλίου της χώρας της Καραϊβικής, αν και το εκδοτικό του λανσάρισμα έγινε κατά την Έκθεση Βιβλίου του 2016.


Η βράβευση έγινε μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα βιβλιοπωλεία του νησιού από το Κουβανικό Ινστιτούτο Βιβλίου και στην οποία προέκυψε ότι η βιογραφία του Ραούλ ήταν το «πιο περιζήτητο έργο», όπως ανακοίνωσε η κρατική κουβανική τηλεόραση με ρεπορτάζ, στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο ακριβής αριθμός των πωληθέντων αντιτύπων.

Το «Ραούλ Κάστρο, ένας άνδρας στην Επανάσταση» εκδόθηκε στα ισπανικά – η πρωτότυπη έκδοση είναι στα ρωσικά – από τον εκδοτικό οίκο Capitán San Luis και περιλαμβάνει χρονολόγιο με τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στη ζωή του προέδρου, καθώς και περισσότερες από ογδόντα φωτογραφίες, κάποιες αδημοσίευτες.

Το βιβλίο διηγείται τη ζωή του κουβανού προέδρου από τη γέννησή του στις 3 Ιουνίου 1931 στον οικισμό του Μπιράν, στην σημερινή ανατολική επαρχία του Ολγκίν, μέχρι σήμερα.

Ο συγγραφέας, υποστράτηγος εν αποστρατεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών και καθηγητής του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, γνώρισε τον Ραούλ Κάστρο στο Μεξικό τη δεκαετία του 50, πριν το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης. Ραούλ Κάστρο και Λεόνοφ ξεκίνησαν τότε μια φιλία που διατηρείται μέχρι σήμερα.